Salte, ristede gresskarkjerner

Sunn og god snacks! Gresskartiden er kanskje forbi, men heldigvis har vi tilgang på gresskarkjerner fra butikken hele året. Akkurat disse frøene kommer fra ferske gresskar, men jeg er helt sikker på at butikkjøpte kjerner funker like bra. Alt som skal til er litt krydring og risting, og vips har man snacks som smaker som popcorn! Her følger en veldig ca.-oppskrift - man må nesten krydre etter eget ønske.

Du trenger:

Gresskarkjerner
Olivenolje
Havsalt
Meksikansk chilipulver (mindre sterkt enn vanlig chilipulver)

+ Om du bruker ferske gresskarkjerner, må du først rense og tørke dem. Klapp dem tørre med tørkepapir, spre dem utover bakepapir, og la dem tørke i ca. 1-2 timer.
+ Ha kjernene i en bolle, og hell over en liten dæsj olivenolje. Nok til til at alle kjernene får olje på seg, men ikke så mye at de svømmer i olje.
+ Kvern over en god slump havsalt, ha i et lite dryss chilipulver, og bland godt.
+ Fordel frøene jevnt utover et bakepapirkledt stekebrett, og rist dem på 135 grader i 15-20 minutter eller til de er gyldne. Pass på så de ikke blir brent (husk at frøene vil fortsette å ristes en liten stund etter at de er tatt ut av ovnen).

24 kommentarer

Mmm. det er kjempegodt :D

Hege - A Case of Me

27.11.2011 kl.02:46

mmm, jeg elsker gresskarkjerner :-) spiser dem i sin "naturlige" form også, men har hatt lyst å prøve ristede/salte lenge, så denne oppskriften var midt i blinken. Skal prøves :-)

Ragnhild

27.11.2011 kl.08:15

Så godt dette så ut! Jeg spiser gresskar nesten hver dag, helt avhengig, men jeg bruker liksom ikke frøene. Men det skal jeg absolutt gjøre nå :)
Åh, jeg som kastet alle gresskarfrøene mine fra gresskarutskjæring. Jeg trodde man måtte fjerne det ytterste skallet, og jeg skjønte ikke hvordan. Jaja, neste gang, da. :-)

27.11.2011 kl.16:46

hehe husker du jeg hadde med det på skolen i fjor? var det der du smakte det første gang? Elsker roasted pumpkin seeds <3

elin

27.11.2011 kl.17:12

Sikkert kjempe godt snacks :-)

Ida

27.11.2011 kl.22:41

Hege: Håper det smaker :-)

Ida

27.11.2011 kl.22:42

Ragnhild: Supert! Frøene er jo det beste ;-)

Ida

27.11.2011 kl.22:42

Ellen: hehe, ja, neste gang!

Ida

27.11.2011 kl.22:43

Anonym: Hvis det er min godeste Elisabeth som har skrevet dette, så husker jeg det :-) Smakte ikke da, men husket du skrøt fælt av det så da måtte jeg prøve nå <3

Ida

27.11.2011 kl.22:43

elin: Det er det - jeg vet hva jeg skal ta med meg neste gang jeg skal på kino :-D

tinekatrine

30.11.2011 kl.19:20

sv: føler jeg fra før av har slått meg ganske til ro med at jeg har ME, er jo det jeg har trodd hele tiden. men var jo ikke noe gøy å få diagnosen for det om, selv om det var en lettelse å få en diagnose. også skjedde det så mye annet samtidig, så var derfor alt ble litt grått, ikke på grunn av diagnosen i seg selv. liksom. så har det veldig bra, men den delen :)

Hege

30.11.2011 kl.20:58

Så snadder! :D

Ragnhild

01.12.2011 kl.07:01

God morgen Ida :) Ville bare si fra at jeg har flyttet bloggen min, så nå kan du bare gå inn på ragnhildnordrum.com isteden :)

Ha en fin dag!

Ida

01.12.2011 kl.14:48

Ragnhild: Supert, da gjør jeg det :-) Ha en fin dag du også! :-)

02.12.2011 kl.20:47

Liker best å være anonym, selv om jeg skrev navnet mitt. LOL, men ja. Det er meg. Elisabeth. Bond.

Ida

05.12.2011 kl.20:00

Anonym: Hihi :-)

Sophie

07.12.2011 kl.08:44

Jeg elsker gresskarkjerner, men er det ikke proppfullt av kalorier og salt? Litt redd for å spise det etter at jeg prøver å være så sunn. :/

Ida

07.12.2011 kl.19:14

Sophie: Sophie: Ja, en del. Det kommer også en del kalorier fra chiafrøene, fordi begge deler inneholder fettsyrer. Det samme med gresskarkjerner. MEN, når det er sagt så er det ikke hvor mange kalorier man inntar som avgjør hvor sunt man spiser (så fremt det ikke grenser mot det ekstreme på den ene eller den andre enden av skalaen). Det handler om hvilke kilder kaloriene kommer fra, og om det også er næringsstoffer i maten i tillegg som kroppen greier å benytte seg av. For å ta et personlig eksempel, så går jeg alltid opp i vekt når jeg spiser mer hvetemel (både grovt og fint) og sukker enn jeg pleier, men jeg går aldri opp i vekt av kaloririke raw food desserter og søtsaker - selv når jeg spiser det hver dag. Kokosmelk, gresskarkjerner og andre frø (kokosnøtter er faktisk klassifisert som frø!) og nøtter er veldig sunne, selv om de inneholder mange kalorier. Kokosshaken inneholder litt over 400 kalorier (så den bør nytes som et måltid, ikke ved siden av måltidet) og gresskarkjernene med olivenolje inneholder ca. 200 kcal per 0,5 dl, men det betyr ikke at det ikke er sunt :-)

Ang. salt, så kan man ta akkurat så mye man vil av det når man rister dem selv :-) Dessuten kan ikke vanlig salt måle seg med havsalt, fordi havsalt inneholder mineral og sporstoffer som kroppen trenger. Bare spis i vei! :-)

Cecilie Lykke

19.12.2011 kl.22:55

Mm, det så spennende ut! Elsker jo dr. Helios sine knekkebrød med gresskarkjerner, så da må vel disse falle i smak?

Ida

20.12.2011 kl.19:14

Cecilie Lykke: Det tror jeg de gjør! :-)

Ikke ekorn

15.12.2013 kl.17:28

Skjønner ikke... Jeg fant nettopp ut the hard way, etter å ha ristet dem, at man må ta av skallet for å spise dem. Eneste måten jeg fant å gjøre det på er å bruke saks, og det tar ca en halv evighet per frø. Men det ser ut som du ristet de med skallet på? Det var jo ikke noe godt... Tror de frøene går i søpla neste gang jeg spiser gresskar. Eller gjorde jeg noe feil?

Ida

09.06.2014 kl.14:31

Ikke ekorn: jeg husker dessverre ikke helt hva jeg gjorde. Jeg tror jeg muligens "skrubbet" av skallet mellom hendene.

Cecilie Linn

01.11.2015 kl.12:53

Er også veldig godt om man bruker eggehvite istedenfor olje. er bare å blande krydder i eggehviten, så ha gresskarkjernene oppi og blande. så er det bare å ha hele blandingen i en sil slik at overskuddsvæsken får renne av.

- veldig godt med bare karri og salt i eggehviten også ;)

Skriv en ny kommentar

Takk for kommentaren!

Ida

24, Nesodden

Tror på naturlig, ren og næringstett mat som gjør kroppen glad og velfungerende. Liker enkle oppskrifter og kosemat. Oppskrifter uten pasteurisert melk, soya, sukker, gjær og ubehandlet gluten. Tradisjonskost. Alle bilder er tatt av meg om ikke noe annet er spesifisert, og er beskyttet av copyright.







Dette skriver jeg om:
Arkiv:













Blogger og nettbutikker jeg anbefaler:



bloglovin
hits