Myke, veganske sjokoladecookies

Denne oppskriften er glutenfri, sukkerfri, melkefri og vegansk (og lavkarbo også, faktisk).




Jeg har lenge hatt lyst til å bake noe vegansk, fordi jeg vet at det er i hvert fall et par veganere som leser bloggen min. Det er jo hyggelig å legge ut oppskrifter som alle kan prøve seg på, ikke sant? Det syns i hvert fall jeg. Vegansk bakst i seg selv skal ikke være alt for vanskelig å få til. Man bytter ut melk, smør og egg med andre alternativer (og der er det bare eggene som gjøre det tricky), og så har man fortsatt hvetemelet som gjør minst halve jobben. Når man derimot skal bake vegansk OG glutenfritt uten ferdigmikser på én og samme gang, ja da står problemene formelig i kø. Derfor har jeg hentet inspirasjon i en oppskrift fra den veganske bloggen Oh She Glows, så de grunnleggende elementene er de samme selv om cookiene er ganske forskjelige. Resultatet ble myke og veldig mettende cookies med kjempegod smak. Når de er dagsferske er de også litt seige.

And we have a winner!

Oppskrift (ca. 10-12 cookies):

1 ss malte linfrø
3 ss kaldt vann
1 dl finkvernede mandler
4 ss bakekakao
1/4 ts bakepulver
1/8 ts natron
1/2 ts salt
1/2 ts vaniljepulver (kan sløyfes)
1 snau dl valgfri tørr søtning (jeg brukte 2 ss sukrin, 4 ss xylitol og 1 ss palmesukker)
9 ss mandelsmør av 100 % mandler (lag ditt eget slik av ca. 2,5 dl mander)
5 ss plantemelk
5 dråper stevia f.eks. toffee-smak/litt steviapulver (kan sløyfes)
50 g grovhakket, mørk sjokolade (kan sløyfes, men det er best med!)

+ Bland vann og linfrø i et glass og sett til side.
+ Bland alle de tørre ingerdiensene (mandelmel, kakao, bakepulver, natron, salt, søtning og vaniljepulver).
+ Bland de våte ingrediensene (mandelsmør og melk) med linfrøblandingen.
+ Ha det tørre i det våte og bland godt.
+ Smak evt. til med stevia og rør inn sjokoladebitene.
+ Røren skal være ganske klissete og veldig tykk. Scoop ut deigbiter på størrelse med ca. 2-3 ss og flat dem utover til cookies på et bakepapirkledt stekebrett.
+ Stekes på 175°C i ca. 15 minutter.



PS: om cookiene holder så lenge at de har ligget på kjøkkenbenken et par dager, så smaker de kjempegodt dyppet i chai-te med plantemelk. Mmmm.

54 kommentarer

Mmmmm skal prøves :D Ha en fin fredagskveld :)

Ida

10.02.2012 kl.18:07

Lovelyliller.com: Herlig! Ha en fin kveld du også, Liller :-D

tinekatrine

10.02.2012 kl.18:25

de så gode ut!

Ida

10.02.2012 kl.19:04

tinekatrine: Takk, det er de!

Maypia Angelica

10.02.2012 kl.20:16

Ser nydelig ut :)

Sofie

10.02.2012 kl.20:42

Kjempebra! Mer vegansk, takk ;)

Hege

11.02.2012 kl.00:37

Åh, nam!!! Disse bildene ser überfristende ut, spesielt der du dypper kjeksen i koppen (jeg ville dyppet den i kakao - en får aldri nok sjokolade).. nomnom!! Tror jeg må lage disse en dag :)

Ida

11.02.2012 kl.00:59

Maypia Angelica: Takk!

Ida

11.02.2012 kl.01:00

Sofie: Jeg vil så gjerne, så det er evnene det står på, men jeg prøver så godt jeg kan (mens jeg spiser meg lei på mislykkede prosjekter) ;-)

Ida

11.02.2012 kl.01:01

Hege: Ååå, så bra, jeg er så glad for at det endelig kommer en oppskrift som ikke er raw som dere veganere kan lage også :-) Og du har helt rett ang. sjokolade ;-)

Therese

11.02.2012 kl.01:01

Disse så nydelige ut! Fin blogg og spesielt likte jeg designet på det :-)
Mmmmmmmm! Så fine og mørkebrune!

Ida

11.02.2012 kl.01:09

Therese: Tusen takk, det er veldig hyggelig å høre :-)

Ida

11.02.2012 kl.01:10

Jane H. Johansen @ VeganMisjon: Ikke sant! :-)

Ragnhild

11.02.2012 kl.09:37

Ååå, så gode de ser ut! <3 Disse skal jeg lage! De må jo bare være gode med mandelsmør og alt :D Kan jeg male mandlene mine selv tror du? Eller burde jeg heller bruke mandelmel (jeg har kun av-fettet type)?

Er så artig at vi følger så mange av de samme bloggene! Oh She Glows har så utrolig mange fine oppskrifter!

Virkelig flotte bilder Ida! Du er så flink!

Kaia

11.02.2012 kl.10:43

De så gode ut! :o)

Du har alltid så mange fine bilder på bloggen din. Tar du dem selv? Hvor og hvordan redigerer du de i så fall?

Ida

11.02.2012 kl.14:52

Ragnhild: Tusen takk, Ragnhild! Nå ble jeg veldig glad :-) Er enig i at Oh She Glows er en veldig bra blogg. Jeg vil faktisk anbefale å male mandler selv, for den typen jeg har (du kommer til den om du klikker på linken i oppskriften) er bare kvernede og ikke fettreduserte så vidt jeg vet. Jeg pleier å ta to omganger med en mandelkvern for å få det like finmalt :-) Evt. kan du jo gjøre som i originaloppskriften og bruke 1/2 kopp kokosmasse i stedet!

Ida

11.02.2012 kl.14:54

Kaia: Tusen takk, det syns jeg er hyggelig å høre :-) Jeg tar dem selv, ja, men redigerer ikke noe særlig. Jeg pleier rett og slett bare å bruke microsoft office picture manager (førstevalget på "åpne i" lista når du høyreklikker på et bilde). Der ordner jeg kontrast, mellomtoner (lysstyrke) og noen ganger fargetone. That's it! ;-)

Helen

12.02.2012 kl.08:20

Oj for en flott oppskrift! så flink du er!! :)

Luisa

12.02.2012 kl.13:28

De ser helt fantastiske ut!

Ida

12.02.2012 kl.14:16

Helen: Tusen takk! :-)

Ida

12.02.2012 kl.14:17

Luisa: Takk! :-)

Ida

12.02.2012 kl.14:17

Luisa: Takk!

tinekatrine

13.02.2012 kl.15:11

sv: tusen takk for masse tips :D

Eirin

13.02.2012 kl.18:09

Mmmm, nydelig! Disse må jeg prøve en gang i nærmeste fremtid :D Ha en fin mandagskveld!

tinekatrine

13.02.2012 kl.21:37

et positivt sinn gir en positiv kropp... eller noe sant, hehe :) har du gått til osteopat lenge?

Ida

13.02.2012 kl.21:52

Eirin: Herlig :-D Ha en fin kveld du også!

Lu

14.02.2012 kl.23:48

Heisann!

Jeg vil bare si at jeg har lest bloggen din i skjul en liten stund nå og må påpeke at jeg finner den veldig inspirerende! Er verken fullstendig raw-foodianer eller veganer - men mange av oppskriftene dine er flotte og jeg har fulgt en del av dem. Gode resultater. Litt mer vegetarmat hjelper dessuten på miljøet, noe jeg prøver så godt jeg kan å unngå å skade. Om du har peiling: kan jeg stille deg et spørsmål? Jeg er allergisk mot mandler, så i denne oppskriften (og lignende med nøtter) hva tror du er den beste erstatteren for det? Har prøvd havre, men føler at jeg går glipp av noe av mandelens smak og seighet ... men men! Godt uansett. Forresten! Er du bare 18 år, eller eldre nå? (Du virker veldig ung og i så fall veldig oppegående for din alder. Kjenner ikke mange på den alderen som tenker så mye igjennom hva de bruker av sminke eller spiser. Var i hvertfall ikke så bevisst da jeg var 18, selv om det ikke er så lenge siden ...

Men: du er kul. Takk for inspierende blogg. Var det jeg ville si. Beklager (tidenes?) lengste kommentar, haha.

tinekatrine

15.02.2012 kl.18:38

sv: ja, veldig! selv om man blir veldig sliten dagene etterpå er det lett verdt det :)

Ida

17.02.2012 kl.00:47

Lu: Tusen takk for en utrolig hyggelig kommentar, og for at du liker bloggen min :-) Det syns jeg er kjempefint å høre. Jeg er ikke raw foodist eller veganer jeg heller, bare så det er sagt. Spiser mye vanlig mat også :-)

Ang. alternativ til mandler og nøtter, så ville jeg prøvd mel eller smør kvernet av solsikkekjerner, hvis du tåler det. Det skal smake litt som peanøttsmør, og jeg ville tro at det har tilnærmet like egenskaper. Lages på samme måte som nøttesmør og nøttemel. Hvis du tåler det vil kanskje også vanlig eller finkvernet kokosmasse funke, avhengig av hva slags oppskrift det er. Jeg må nesten bare anbefale å prøve deg frem, selv om jeg gjerne skulle hatt et fasitsvar til deg!

Jeg er 19 nå, dvs. 20 om under et halvt år. Føler meg så klart myyyye eldre enn 18 år nå, haha ;-) Jeg tar det som et kompliment uansett, tror jeg har vokst en del på utveksling og det å bli kronisk syk, noe jeg prøver å tenke at er positivt selv om jeg gjerne skulle unngått det siste :-) Det fikk meg i hvert fall til å tenke over hva som påvirker kroppen vår.

Og jeg liker lange kommentarer altså, skriver alltid minst like lange selv...

Fin blogg du har forresten, la deg tl på bloglovin. God helg!

Hege

17.02.2012 kl.16:06

De virkelig gode ut! :)

Ida

17.02.2012 kl.17:34

Hege: Takk :-)

tinekatrine

17.02.2012 kl.17:53

nei, absolutt ikke. og jeg er fortsatt ikke så glad i det hvis jeg får servert dårlig tilberedt tofu. blir det lagd ordentlig og tilsatt en del smak er det supergodt! kanskje jeg skal invitere deg på tofumiddag, hehe. eller hvis du liker kinamat kan du dra på den som ligger i andreetasjen i byggen mellom karl johan og stortorvet. der har de vegetar chopsue med tofu som smaker supergodt. lurer veldig på hvordan de får den til...

Lu

18.02.2012 kl.16:03

Ida: Takk for flott svar - veldig til hjelp! Skal sjekke ut solsikkekjernesmør. Synes du er ganske voksen til å være 19 også ;) Og ja, jeg antar at både sykdom og utveksling "tvinger" en til å vokse litt. Man får en del erfaringer gjennom slikt, og gjerne også erfaringer ikke så mange deler ...

Så hyggelig at du la meg til på bloglovin'! Det setter jeg kjempestor pris på.

Legger til deg også ;)

Nina

19.02.2012 kl.21:16

Hei. Liker bloggen din. Ett spørsmål ang iherb. Bestiller du flere små pakker under 200 for å unngå toll? Hvilken fraktmåte bruker du? Så den billigste hadde 1 til 4 ukers leveringstid :/ takk:D

Ida

20.02.2012 kl.22:13

Lu: Hurra, så bra at du dro nytte av svaret :-) Ja, det har du helt rett i. Mye rart og vondt som kan skje gitt, men jeg regner meg som heldig ift. begge deler - heldigvis.

Hyggelig at du legger meg til :-)

Ida

20.02.2012 kl.22:29

Nina: Hei, Nina! Tusen takk for det :-) Jeg bestiller flere små pakker under 200 kr, ja. Jeg pleier å betale opp til 32 dollar (uten frakt), og det går ok så lenge dollaren er på eller under 6 kr. Jeg pleier å regne det ut her: http://finance.yahoo.com/currency-converter/ Med den billigste fraktmåten kan pakkene veie opp til 1,8 kg.

Jeg velger alltid den billigste fraktmåten, så det kommer på 4 eller 6 dollar alt ettersom. Det tar som oftest ca. to uker før man får hentelapp, og jeg har oftere opplevd at pakken har kommet før heller enn etter to uker. Av andre fraktmetoder har jeg prøvd DHL, men de kunne ikke kjøre helt fram til der jeg bodde pga. veien er for smal (grusvei)... Det førte nesten til at DHL-mannen kjørte tilbake med pakken! Dessuten så får jeg så dårlig samvittighet av at DHL-pakker fraktes med fly, for ikke å snakke om at jeg syns det blir for dyrt om man ofte bruker DHL-frakt. Men haster det, så haster det :-)

Håper du ble litt klokere på det nå, hvis ikke er det bare å spørre mer :-)

Nina

20.02.2012 kl.22:40

Tusen takk, ble veldig mye mer klokere:) må teste disse sjoko cookies :D natti natt.

Ida

20.02.2012 kl.22:44

Nina: Så bra! Håper du liker dem :-) God natt!

Frøken BitterSøt

24.02.2012 kl.18:23

Hmmmm ser nyyyydelige ut! :)

Carita

24.02.2012 kl.20:17

Dette må være en av de fineste mørke sjokoladekjeksene jeg har sett til nå :) Uber flink du (som vanelig) <3

Ida

27.02.2012 kl.00:28

Frøken BitterSøt: Det er de :-)

Ida

27.02.2012 kl.00:29

Carita: Tusen takk! :-) <3

Linn

29.02.2012 kl.10:27

Åå, så gode de så ut! Disse skal jeg mekke sammen til helgen tror jeg! Sjokoladecookies er best! Nom! Og du, jeg liker bloggen din! Den er så fin! Skjønner ikke hvorfor jeg har vært inne hos deg før! Du fyker rett inn i favorittlisten min du gitt! :)

Ida

29.02.2012 kl.11:55

Linn: Oi, tusen takk! Så utrolig hyggelig :-D Håper cookiene faller i smak! Jeg anbefaler også denne oppskriften: http://gfbff.com/desserts/vegan-chocolate-chip-cookies-2 (jeg pleier bare å bytte ut xylitol med sukrin og litt palemsukker, og grapeseed oil med rapsolje) :-)

juliee

01.03.2012 kl.03:21

det så godt ut! :-D

Ida

01.03.2012 kl.18:10

juliee: Takk, det er de! :-)

JDIY - En kreativ blogg!

08.03.2012 kl.17:11

Denne måååå jeg prøve!

Ida

13.03.2012 kl.00:39

JDIY: Herlig! Håper de faller i smak ;-)

Grønn & Skjønn

17.03.2012 kl.18:37

Takk for at du pinget bloggen din! Link til dette blogginnlegget er på forsiden av Grønn & Skjønn bloggen! http://gronnogskjonn.com

Frøken BitterSøt

20.03.2012 kl.12:37

ÅÅÅÅ namnam! Så gode de så ut! :) Må prøves :D

Ida

03.04.2012 kl.12:10

Frøken BitterSøt: Takk! Jeg lover at de er like gode som de ser ut :-)

rebekka

15.04.2012 kl.00:03

Disse så utrolig fristende ut! Nyyydelige ! Og gjett hvem som skal lage mandelsmør ved første anledning:-D men, tror du jeg kan bytte ut plantemelk med vanlig laktoseredusert? Er ikke helt inne i veganerjungelen enda:-)

Ida

18.04.2012 kl.14:27

rebekka: Hei! Så hyggelig at de frister :-) Jeg er helt sikker på at vanlig laktoseredusert melk går fint! Alle "vanlige" ingredienser har stort sett bedre bakeegenskaper enn de veganske/glutenfrie/sukkerfrie, så kanskje blir de til og med bedre :-)

Skriv en ny kommentar

Takk for kommentaren!

Ida

20, Nesodden

Tror på naturlig, ren og næringstett mat som gjør kroppen glad og velfungerende. Liker enkle oppskrifter og kosemat. Oppskrifter uten pasteurisert melk, soya, sukker, gjær og ubehandlet gluten. Tradisjonskost. Alle bilder er tatt av meg om ikke noe annet er spesifisert, og er beskyttet av copyright.







Dette skriver jeg om:
Arkiv:













Blogger og nettbutikker jeg anbefaler:



bloglovin
hits