Surdeigsboller

Mmmmm, boller. Gjrbakst er kanskje det aller beste jeg vet! Uheldigvis tler jeg vanlig gjrbakst ganske drlig. Enter: surdeig. Surdeig og langtidsheving gjr at jeg og flere med meg ikke reagerer p baksten som vi ville gjort med vanlig bakst. Dessuten smaker det utrolig godt! Jeg tenkte som s at nr det gr an lage brd med surdeig, s m det da ogs g an lage boller? Det gjorde det, heldigvis. Denne oppskriften forutsetter at du har en aktiv surdeigsstarter, for det tar flere dager lage fra scratch. Det er ogs mulig f av noen andres surdeigsstarter. 

Noen tips fr vi setter i gang:

+ Det kan vre en fordel doble surdeigsstarteren din et par dager fr du skal bake s du har surdeig igjen, fordi det gr med en hel desiliter surdeig i bolledeigen (som inneholder sukker, som ikke surdeigen br vennes til om du skal fortsette bake brd med den)

+ Surdeigsstarteren m vre boblende og aktiv, og aller helst br man bake nr starteren er p sitt strste/hyeste (den hever seg mellom hver gang man mater den). Noen timer etter at man har matet den, br den vre bakeklar.

+ Melmengden varierer i forhold til hva slags type mel du bruker, og hvor ferskt melet er (alts hvor trt det er). Jeg tok utgangspunkt i denne oppskriften fra surdeig.no, men mtte ke melmengden med over 50% for f en deig deig det gikk an kna!

+ Sist men ikke minst - det tar litt tid bake med surdeig, men det er til gjengjeld en veldig bedagelig og lettvint prosess - mye mindre stress enn bake med gjr. Hele oppskriften tar tilsammen ca. 19 timer, hvorav 18 av dem er hevetid. Begynn rett fr du skal legge deg, og du har varme boller til ettermiddagskos neste dag.

Oppskrift (gir 12 passelig store boller):

2 dl valgfri melk
1 dl surdeigsstarter (min var ganske ls, basert p 2 dl vann og 2,5 dl mel)
3/4 dl rrrsukker (ikke bytt dette ut med sukkererstatning!)
1 ss kardemomme
1 stor klype salt
Ca. 7 dl speltmel (kommer litt an p hvor fast starteren din er, s her m du fle deg fram - deigen skal vre mulig kna, men litt blt/klissete)
1 dl rosiner
Egg til pensling (bare eggeplomme eller eggehvite gr ogs greit om du har til overs)

+ Ls opp surdeigen i melken, sammen med kardemomme, sukker og salt.

+ Rr inn melet (sikt det gjerne), og kna deigen i noen minutter til den fles elastisk.

+ La st i 12 timer i romtemperatur i en bolle med lokk. Dekk gjerne deigen til med plastfolie (m smres med litt smr/olje) for unng at det dannes et trt lag p toppen.

+ Del deigen i 12 emner, og trill ut. Plasser bollene p en bakepapirkledt bakeplate. Pensle med litt smr eller olje, og dekk til med plastfolie for unng at bollene trker ut. La heve i ca. 6 timer.

+ Pensle med egg, og stek p 225 grader i 10-15 minutter, eller til bollene er gyldne og det hres "hult" ut om du banker lett p undersiden med en knoke.

Jeg spiser mine med et tykt lag upasteurisert smr. S GODT!

49 kommentarer

Helene

04.02.2013 kl.21:17

Akk!! Fr vann i munnen! Tror det er p hy tid at jeg setter i gang lage en surdeigsstarter... Hvilket mel baserer du din p? Rug?

Ida

04.02.2013 kl.21:24

Helene: samme her - flaks at jeg har rester fra i gr! Min er basert p speltmel, men det er bare fordi jeg fikk den. Veldig greit... Faktisk er jeg ganske fornyd med lyst brd, er veldig sensitiv for blodsukkersvingninger, og fr lett cravings av karbohydrater, men har ingen problemer med lyst surdeigsbrd (har godt med protein- og fettrikt plegg, da). Lagde p rug en gang, men brdet ble bde rtt og brent p samme tid. Jeg visste jo ikke hvordan surdeigen skulle oppfre seg eller lukte, det var nok det som var problemet... Vet at mange har en av hver, siden man trenger starter av samme korntype som man skal bake med.

gledenoglivet

04.02.2013 kl.21:26

NAM!

taran

04.02.2013 kl.21:54

Spelt er IKKE glutenfritt! Mulig folk med mildere grad av glutenintoleranse etc kan tle dette. Men cliakere br ikke spise spelt ;)

taran

04.02.2013 kl.22:03

Har du testet deg for cliaki, forresten? :) det er bare en enkel blodprve som skal til for se om du er disponert for sykdommen. Jeg fikk selv diagnosen for snart to r siden. Hvis du har cliaki uten vite det, er det veldig viktig f stilt diagnosen og spise streng glutenfri kost for minske risikoen for utvikle bla. Diabetes, MS og visse krefttyper.

Ida

04.02.2013 kl.22:38

taran: Det har du helt rett i! Jeg har tatt blodprven, og har nok "bare" intoleranse. Tler f.eks. dansk rugbrd og brd av spiret spelt helt ok, men ikke hvete og ubehandlet spelt. Det har vel med at glutenet er forskjellig, og er " verst" i hvetemel. Jeg spiser det dog ikke, er nok lurest holde seg unna, selv om jeg ikke har cliaki. Alts, jeg ville ikke servert/anbefalt glutenbasert surdeigsbrd til en cliaker, men vi som har intoleranse er det ok for :-) Om begrepet "glutenintoleranse" brukes om dere selv, av dere som har cliaki, s br jeg kanskje spesifisere det! Takk for innspill - det er ikke bra g med udiagnostisert cliaki, eller spise gluten etter at man har ftt det pvist... Ha en fin kveld videre :-)
h, det ser godt ut =)

mineegnetankerogfolelser

05.02.2013 kl.07:37

S veldig godt ut!

Dette er noe jeg skal tipse mamma om. Siden hun ikke tler hvetemel og sukker.

nsker deg en fin dag :)

Ragnhild

05.02.2013 kl.08:56

, s gode disse hrtes og ser ut! Spesielt p det siste bildet med masse smr p. Mmm :D

Jeg har aldri laget bakst med surdeig selv fr. Men nr det kommer til brd , er det jo kun surdeigrugbrd som har fungert for meg. De med gjr og de mer vanlige med hvetemel, blir jeg skikkelig drlig av. Oppblst, forstoppet i flere dager, og trtt.

Det er jo kjempespennende at man faktisk kan lage andre ting enn brd med surdeig ogs. Det har jeg faktisk ikke tenkt p en gang..

Hper du fr en fin dag Ida :)

Lise

05.02.2013 kl.12:14

Herlig, s veldig fristende ut! M f satt igang en surdeigsstarter ASAP ;)

benedicte sofie

05.02.2013 kl.12:19

Ah, ser superherlig ut! Denne vil jeg prve meg p!:) tler ikke hvete og gjr selv srlig selv, s savner spise boller uten bli drlig!;)

Magne D. Antonsen

05.02.2013 kl.12:57

Bra oppskrifft, Ida!

Det er Magne fra VG her. I dag har jeg valgt innlegget ditt som dagens anbefaling p Lesernes VG, du finner det nederst p forsiden til http://vg.no

Er det andre som skriver en god blogg og vil ha mange nye lesere, ikke nl med sende en epost til meg p magnea |a| vg.no

Ida

05.02.2013 kl.13:34

mineegnetankerogfolelser: , s hyggelig :-) alle fortjener boller!

Ida

05.02.2013 kl.13:35

Ragnhild: Takk! Det er veldig spennende med surdeigsbaking, man kan ogs lage vafler, pannekaker og hva man mtte nske :-) Enkelt er det ogs, og bde boller og brd er helt vegansk i tillegg. Ha en fin dag du ogs :-)

Ida

05.02.2013 kl.13:36

Lise: det er bare sette i gang :-) Og hvis det blir litt krll, s er du ikke alene om det. Min surdeifgsstarter har jeg ftt, og dn frste jeg prvde meg p av rug ble til rtt brd, haha.

Ida

05.02.2013 kl.13:37

benedicte sofie: kjenner meg igjen! Det er noe helt spesielt med gjrbakst...

Ida

05.02.2013 kl.13:37

Magne D. Antonsen: S artig, tusen takk! Ha en fin dag :-)

Helene

05.02.2013 kl.14:07

Visste ikke at surdeigen br vre av samme mel som brdet jeg skal bake med og siden jeg kommer til bruke mest spelt kan jeg jo bare sette i gang og eksperimentere (siden jeg bare har spelt og glutenfritt i skapet). Ha en fin dag :)

Ida

05.02.2013 kl.14:10

Helene: Herlig, nsker deg lykke til! Om du vil ha glutenfri surdeig i tillegg, s vet jeg at det skal funke med jyttemel. Et tips jeg har plukket opp, er bruke eventuelle boblende rester av syltety, saft etc. som man skulle komme til finne bakerst i kjleskapet, det kan gi en ekstra potent kultur. Anbefaler e-boken om fermentering av Gry bak Frajordtilbord.no, den er super (har ogs glutenfri oppskrift) :-)

Berit

05.02.2013 kl.14:37

Jeg syns ikke du br skrive at dette er boller som ogs "vi som er glutenintolerante kan spise". Da er du antakeligvis ikke s veldig intolerant selv iallefall, kanskje bare overflsom/ sensitiv mot gluten. Og det skal du vre glad for! Til info s kan vi som faktisk er intolerante mot gluten, verken spise speltmel eller surdeigsbrd uten problemer.

Ida

05.02.2013 kl.14:46

Berit: Hei! Takk for innspill, jeg skal se om jeg kan endre p ordstillingen. En sensitivitet er vel forsvidt det som menes med intoleranse, i motsetning til ved cliaki. Type melkeallergi vs melkeintoleranse. Jeg, som mange andre, kan ikke spise glutenholdige kornsorter uten mtte betale for det, mens langtidshevet surdeigsbrd gr greit. Det var ikke meningen fornrme eller misinformere (jeg har en venninne med cliaki som er ekstremt sensitiv, s jeg vet godt hvordan det er). Ha en fin dag :-)

Tove

05.02.2013 kl.15:19

Hei!

Hvordan, helt nyaktig, lager du den surdeigstarteren (enten det er av jyttemel eller spelt)? Har prvd lage surdeig for mange r siden og det gikk IKKE bra. Det var av rug. Ser du skriver at du blander mel og vann, men lar du det st p benken, i kjleskap, og hvor lenge?

Anne S

05.02.2013 kl.15:30

Hei

Morsomt med boller laget med surdeig. MEN du m ikke blande sammen gluten og spelt. Spelt er ikke glutenfritt, og kan ikke spises av personer med cliaki. Jeg har opplevd denne misforstelsen i helsekostforretninger osv, og for dem som bare av og til kommer borti denne problemstillingen kan man fristes til tro at man kan servere boller med spelt til unger med cliaki. Du m derfor ikke trekke inn gluten i denne sammenhengen. Nr du er linket p Lesernes VG er dette ekstra viktig for VELDIG mange kommer til lese blogginnlegget ditt nettopp fordi du er lenket der med med teksten "boller ogs for de som ikke tler gluten".

Anne S

Ida

05.02.2013 kl.15:47

Tove: Hei! Vet du, jeg skal innrmme at jeg heller ikke fikk til lage min egen surdeig (ogs rug), og den jeg har n av spelt, har jeg faktisk ftt av noen andre. Nr surdeigskulturen er aktiv, slik min er, s str den p kjkkenbenken og mates hver 1.-3. dag. Den kan visst ogs st i kjleskapet, men det fikk jeg ikke helt til. Anbefaler ta en titt p surdeig.no og frajordtilbord.no. Der ligger det en del nyttig informasjon. Jeg kjpte en e-bok fra frajordtilbord i gr (tror det kostet meg 129 kr), og der forklares fremgangsmten veldig detaljert.

Ida

05.02.2013 kl.15:56

Anne S: Hei Anne! Jeg skal se om jeg kan formulere meg bedre, men det jeg mener er at vi som ikke tler gluten uten at vi har cliaki, vil tle spise ekte surdeigsbrd som har hatt tilskrekkelig hevetid (uavhengig om det er av spelt eller rug osv). Det er derfor jeg har prvd spesifiserte at dette med tle surdeigsbrd av glutenholdige kornsorter ikke gjelder dem som har cliaki. Det som str i linken p vg-nett er beklagelig, og det har jeg dessverre ikke noe kontroll over. Jeg vil ikke endre p innlegget spass at jeg dropper hele glutenproblematikken, da det faktisk er slik at mange av oss som har kuttet ut gluten (eller som har kuttet ut gluten fordi de mener at det ikke er bra) kan spise surdeigsbakst. Det gjr livet lettere og billigere for oss, og jeg syns det er et viktig poeng. Jeg skal som sagt prve omformulere det litt, s det blir tydeligere. Takk for innspill!

Julianne

05.02.2013 kl.16:10

De ser nyyyyydelige ut, Ida! :-)

Ida

05.02.2013 kl.16:15

Julianne: Tusen takk :-)

Alex

05.02.2013 kl.17:33

Hei Ida, jeg er nysgjerrig... hvor fr du tak i smr som ikke har blitt pasteurisert? Jeg har lett etter slike produkter lenge. Her hvor jeg bor har vi bare upasteurisert rmme i butikken, men jeg bruker jo mye mer smr enn jeg bruker rmme, s jeg skulle veldig gjerne vite.

Ida

05.02.2013 kl.17:49

Alex: Hei! Fint at du spr, s kanskje flere fr med seg dette. Jeg vet ikke om noe sted man fr kjpt det i butikk i Norge, men nettbutikken tidsporten.no importerer upasteurisert smr og ost fra det sterriske firmaet Kaserebellen (utrolig godt!). Importene finner sted ca. en gang i mneden n for tiden, og utgjres av de bestillingene som er lagt inn i nettbutikken. Gr man flere sammen om bestille, fr man gjerne rabatt (og s er det litt praktisk, da smret er p 2,5 kg, og ostene p 6 kg). Hvis det ikke er aktuelt, foreslr jeg kontake en bonde som er villig til selge melk rett fra tanken, s fr man kinne sitt eget smr enn s lenge ;-) Evt. lurer jeg p om kanskje Avdem selger upasteurisert smr? Mulig det bare er f tak i p bondens marked.

Ikke glutenintoleranse

05.02.2013 kl.19:28

Det du har er tydeligvis hveteintoleranse, som ikke har noe med gluten gjre i det hele tatt. Det andre stoffer i hveten du reagerer p. Glutenintoleranse er det samme som cliaki, det har du definitivt ikke hvis du kan spise spelt. Det viktig ikke forveksle dette, fordi folk som har glutenintoleranse ikke tler gluten i det hele tatt (dvs. denne deigen). Og for din egen del er det viktig at du vet forskjellen, fordi Toro har mange glutenfrie produkter som inneholder hveteprotein, og disse tler du IKKE hvis du har hveteintoleranse, selv om personer med cliaki kan spise dem.

Maria D.

05.02.2013 kl.19:41

S fin blogg du har =)

Ida

05.02.2013 kl.20:41

Ikke glutenintoleranse: Om du vil vite det, s tler jeg vanligvis ikke spelt heller, bare nr det er behandlet med surdeig. Jeg gikk ut fra definisjonene p allergi og intoleranse, hvor allergi betegner en reaksjon i immunsystemet, og intoleranse regnes som en overflsomhetsreaksjon uten at man ndvndigvis vet opphavet, eller kan bekrefte det med tester. MEN, jeg ser at begrepet glutenintoleranse brukes om cliaki, noe jeg ikke var klar over, s jeg har fjernet det fra innlegget.

Ida

05.02.2013 kl.20:41

Maria D.: Tusen takk, s hyggelig at du syns det :-)

Linn - ogs intolerant (men uten cliaki)

05.02.2013 kl.21:09

Ida, du har ditt p det trre! Ikke lett med alle begrepene, men bare glutenintoleranse og cliaki er to forskjellige ting (selv om de ofte blandes. For enkelhetens skyld?). Skal man vre ekstra pirkete kan man bruke den medisinske betegnelsen glutenintoleranse uten cliaki (som forresten ogs kvalifiserer til grunnstnad!).

Har lest bloggen din en stund, og skal denne uken prve bake surdeigsspeltbrd selv. Om det gr s bra som du sier er det jo helt fantastisk. Takk for at du sprer denne type kunnskap.

Ida

05.02.2013 kl.21:19

Linn: s godt hre det! Jeg syns jo at jeg har spesifisert det grundig nok! Visste ikke at man kunne f grunnstnad uten ha pvist cliaki. M man teste positivt p en antistoffprve, eller holder det med legeerklring basert p symptomer? Jeg skjnner forresten at noen reagerer pga. den noe misvisende linken til VG, men jeg er glad om det bidrar til at snne som meg og deg oppdager surdeigsbrd :-)

Lykke til med surdeigsbakingen! Det er etterhvert mange som har oppdaget at de tler surdeigsbrd (fra forskjellige kommentarfelt dmme), og det er jo helt supert. Sunnere enn vanlig brd er det, ogs :-) Hvis du ikke allerede har en oppskrift, s anbefaler jeg denne: http://fleksitarianerliv.blogspot.no/2012/02/tre-vakre-surdeigsbrd-blir-til.html

Tove

05.02.2013 kl.21:29

Man kan f grunnstnad til non-cliaki glutenintoleranse (som det heter), men man m f den diagnosen stilt av en spesialist og man fr ikke grunnstnaden livet ut slik som ved cliaki. NAV kan stille krav om at man fr det vurdert p nytt innimellom. Det er en rettsavgjrelse p dette i favr av pasienten, og det str ogs p NAV sine nettsider at de godtar non-cliaki glutenintoleranse som diagnose for f grunnstnad. Man fr da det samme som de med cliaki, sats 4, dvs 1899 kr pr mnd.

Linn - ogs intolerant (men uten cliaki)

05.02.2013 kl.21:32

Nei, det er ikke s kjent, men det str svart p hvitt her: http://www.nav.no/rettskildene/Rundskriv/147981.cms

Det kan jo ikke pvises ved prvetaking, jeg har sendt notat fra gastrolog og lege, som begge bekrefter at jeg reagerer kraftig ved provokasjon, men at det ikke er holdepunkter for cliaki. Vet enn ikke om det holder, men utfra rundskrivet skulle man tro det.

Har ikke oppskrift, s den skal jeg sjekke ut. Takk!

Ida

05.02.2013 kl.21:38

Tove & Linn: Tusen takk for informasjon, begge to! Det skal jeg ta opp med fastlegen min.

Guttemamma

06.02.2013 kl.14:51

Disse skal definitivt prves i helgen, takk for oppskrift!

Ida

06.02.2013 kl.19:10

Guttemamma: Hyggelig hre! Hper det blir suksess :-)

misforstaaelsen

07.02.2013 kl.10:38

Det ser kjempegodt ut! :)

Ida

07.02.2013 kl.11:38

misforstaaelsen: Takk :-)

Helene Myhre

07.02.2013 kl.21:32

S utrolig gode ut!!

Ida

13.02.2013 kl.17:30

Helene Myhre: takk :-)

Tove

16.02.2013 kl.20:32

En god nyhet: Ved flge oppskrifta til www.surdeig.no klarte jeg lage en starter! Det klarte jeg ikke sist! Hurra! En drlig nyhet: Selv om jeg bytta ut en del av speltmelet med mandelmel og kokosmel tlte jeg nok ikke bollene s godt som jeg hadde hpet. Har "bare" intoleranse, men kroppen protesterte p inntaket. En god nyhet: Selv om de sikkert ble enda mer tunge pga mandel- og kokosmelet ble de veldig gode med smr og ei skive med geitost! :-)

Ida

16.02.2013 kl.21:08

Tove: Takk for tilbakemeldingen! Jeg tenker som s at det er ganske mye mel i hver bolle, s tler man gluten veldig drlig kan det nok vre at man reagerer ( jeg tok i skikkelig en gang, og spiste 5 boller - da reagerte jeg litt!..). Om du er som meg, s vil du oppleve tle baksten bedre og bedre etterhvert som fordyelsen heles og regulerer seg, det er en herlig flelse :-) Supert at de ble gode, i hvert fall :-)

Ha en fin lrdagskveld :-)

Guttemamma

04.03.2013 kl.13:29

Tenkte bare nevne at jeg kan spise p surdeigsboller og langtidshevede speltboller helt fint, selv med cliaki-diagnose. ;) S etter min mening er det ikke melet (om det er spelt eller annet) som er viktig, men tilberedningsmten. takk for supre oppskrifter og inspirerende blogg!

Ida

04.03.2013 kl.22:54

Guttemamma: Oi, s bra! Men har du sjekket med gastroskopi etter at du begynte med surdeig, snn at det er 100% sikkert at tarmtottene ikke har tatt noe skade av det? Ville nemlig vrt veldig skeptisk til servere surdeigsbakst til venninnen min med cliaki, da hun er en av dem som reagerer ekstremt p selv s sm mengder av gluten at det ikke kan sees med det blotte ye, stakkars.

Tusen takk for kompliment!

valgjerd

25.05.2016 kl.13:15

Har akkurat begynt p oppskriften og lar n rosinene og surdeigen godgjre seg litt fr jeg tar i melet. Men syntes det var merkelig at det ikke var smeltet smr i oppskriften? Tenkte jeg skulle smelte en klatt ha oppi fr jeg tar i melet n.... Gleder meg til smake de:) takk for oppskrift:)

Skriv en ny kommentar

Takk for kommentaren!

Ida

24, Nesodden

Tror p naturlig, ren og nringstett mat som gjr kroppen glad og velfungerende. Liker enkle oppskrifter og kosemat. Oppskrifter uten pasteurisert melk, soya, sukker, gjr og ubehandlet gluten. Tradisjonskost. Alle bilder er tatt av meg om ikke noe annet er spesifisert, og er beskyttet av copyright.







Dette skriver jeg om:
Arkiv:













Blogger og nettbutikker jeg anbefaler:



bloglovin
hits