Surdeigsboller

Mmmmm, boller. Gjærbakst er kanskje det aller beste jeg vet! Uheldigvis tåler jeg vanlig gjærbakst ganske dårlig. Enter: surdeig. Surdeig og langtidsheving gjør at jeg og flere med meg ikke reagerer på baksten som vi ville gjort med vanlig bakst. Dessuten smaker det utrolig godt! Jeg tenkte som så at når det går an å lage brød med surdeig, så må det da også gå an å lage boller? Det gjorde det, heldigvis. Denne oppskriften forutsetter at du har en aktiv surdeigsstarter, for det tar flere dager å lage fra scratch. Det er også mulig å få av noen andres surdeigsstarter. 

Noen tips før vi setter i gang:

+ Det kan være en fordel å doble surdeigsstarteren din et par dager før du skal bake så du har surdeig igjen, fordi det går med en hel desiliter surdeig i bolledeigen (som inneholder sukker, som ikke surdeigen bør vennes til om du skal fortsette å bake brød med den)

+ Surdeigsstarteren må være boblende og aktiv, og aller helst bør man bake når starteren er på sitt største/høyeste (den hever seg mellom hver gang man mater den). Noen timer etter at man har matet den, bør den være bakeklar.

+ Melmengden varierer i forhold til hva slags type mel du bruker, og hvor ferskt melet er (altså hvor tørt det er). Jeg tok utgangspunkt i denne oppskriften fra surdeig.no, men måtte øke melmengden med over 50% for å få en deig deig det gikk an å kna!

+ Sist men ikke minst - det tar litt tid å bake med surdeig, men det er til gjengjeld en veldig bedagelig og lettvint prosess - mye mindre stress enn å bake med gjær. Hele oppskriften tar tilsammen ca. 19 timer, hvorav 18 av dem er hevetid. Begynn rett før du skal legge deg, og du har varme boller til ettermiddagskos neste dag.

Oppskrift (gir 12 passelig store boller):

2 dl valgfri melk
1 dl surdeigsstarter (min var ganske løs, basert på 2 dl vann og 2,5 dl mel)
3/4 dl rårørsukker (ikke bytt dette ut med sukkererstatning!)
1 ss kardemomme
1 stor klype salt
Ca. 7 dl speltmel (kommer litt an på hvor fast starteren din er, så her må du føle deg fram - deigen skal være mulig å kna, men litt bløt/klissete)
1 dl rosiner
Egg til pensling (bare eggeplomme eller eggehvite går også greit om du har til overs)

+ Løs opp surdeigen i melken, sammen med kardemomme, sukker og salt.

+ Rør inn melet (sikt det gjerne), og kna deigen i noen minutter til den føles elastisk.

+ La stå i 12 timer i romtemperatur i en bolle med lokk. Dekk gjerne deigen til med plastfolie (må smøres med litt smør/olje) for å unngå at det dannes et tørt lag på toppen.

+ Del deigen i 12 emner, og trill ut. Plasser bollene på en bakepapirkledt bakeplate. Pensle med litt smør eller olje, og dekk til med plastfolie for å unngå at bollene tørker ut. La heve i ca. 6 timer.

+ Pensle med egg, og stek på 225 grader i 10-15 minutter, eller til bollene er gyldne og det høres "hult" ut om du banker lett på undersiden med en knoke.

Jeg spiser mine med et tykt lag upasteurisert smør. SÅ GODT!

49 kommentarer

Helene

04.02.2013 kl.21:17

Akk!! Får vann i munnen! Tror det er på høy tid at jeg setter i gang å lage en surdeigsstarter... Hvilket mel baserer du din på? Rug?

Ida

04.02.2013 kl.21:24

Helene: samme her - flaks at jeg har rester fra i går! Min er basert på speltmel, men det er bare fordi jeg fikk den. Veldig greit... Faktisk er jeg ganske fornøyd med lyst brød, er veldig sensitiv for blodsukkersvingninger, og får lett cravings av karbohydrater, men har ingen problemer med lyst surdeigsbrød (har godt med protein- og fettrikt pålegg, da). Lagde på rug en gang, men brødet ble både rått og brent på samme tid. Jeg visste jo ikke hvordan surdeigen skulle oppføre seg eller lukte, det var nok det som var problemet... Vet at mange har en av hver, siden man trenger starter av samme korntype som man skal bake med.

gledenoglivet

04.02.2013 kl.21:26

NAM!

taran

04.02.2013 kl.21:54

Spelt er IKKE glutenfritt! Mulig folk med mildere grad av glutenintoleranse etc kan tåle dette. Men cøliakere bør ikke spise spelt ;)

taran

04.02.2013 kl.22:03

Har du testet deg for cøliaki, forresten? :) det er bare en enkel blodprøve som skal til for å se om du er disponert for sykdommen. Jeg fikk selv diagnosen for snart to år siden. Hvis du har cøliaki uten å vite det, er det veldig viktig å få stilt diagnosen og spise streng glutenfri kost for minske risikoen for å utvikle bla. Diabetes, MS og visse krefttyper.

Ida

04.02.2013 kl.22:38

taran: Det har du helt rett i! Jeg har tatt blodprøven, og har nok "bare" intoleranse. Tåler f.eks. dansk rugbrød og brød av spiret spelt helt ok, men ikke hvete og ubehandlet spelt. Det har vel med at glutenet er forskjellig, og er " verst" i hvetemel. Jeg spiser det dog ikke, er nok lurest å holde seg unna, selv om jeg ikke har cøliaki. Altså, jeg ville ikke servert/anbefalt glutenbasert surdeigsbrød til en cøliaker, men vi som har intoleranse er det ok for :-) Om begrepet "glutenintoleranse" brukes om dere selv, av dere som har cøliaki, så bør jeg kanskje spesifisere det! Takk for innspill - det er ikke bra å gå med udiagnostisert cøliaki, eller å spise gluten etter at man har fått det påvist... Ha en fin kveld videre :-)
åh, det ser godt ut =)

mineegnetankerogfolelser

05.02.2013 kl.07:37

Så veldig godt ut!

Dette er noe jeg skal tipse mamma om. Siden hun ikke tåler hvetemel og sukker.

Ønsker deg en fin dag :)

Ragnhild

05.02.2013 kl.08:56

Ååå, så gode disse hørtes og ser ut! Spesielt på det siste bildet med masse smør på. Mmm :D

Jeg har aldri laget bakst med surdeig selv før. Men når det kommer til brød , er det jo kun surdeigrugbrød som har fungert for meg. De med gjær og de mer vanlige med hvetemel, blir jeg skikkelig dårlig av. Oppblåst, forstoppet i flere dager, og trøtt.

Det er jo kjempespennende at man faktisk kan lage andre ting enn brød med surdeig også. Det har jeg faktisk ikke tenkt på en gang..

Håper du får en fin dag Ida :)

Lise

05.02.2013 kl.12:14

Herlig, så veldig fristende ut! Må få satt igang en surdeigsstarter ASAP ;)

benedicte sofie

05.02.2013 kl.12:19

Ah, ser superherlig ut! Denne vil jeg prøve meg på!:) tåler ikke hvete og gjær selv særlig selv, så savner å spise boller uten å bli dårlig!;)

Magne D. Antonsen

05.02.2013 kl.12:57

Bra oppskrifft, Ida!

Det er Magne fra VG her. I dag har jeg valgt innlegget ditt som dagens anbefaling på Lesernes VG, du finner det nederst på forsiden til http://vg.no

Er det andre som skriver en god blogg og vil ha mange nye lesere, ikke nøl med å sende en epost til meg på magnea |a| vg.no

Ida

05.02.2013 kl.13:34

mineegnetankerogfolelser: Åå, så hyggelig :-) alle fortjener boller!

Ida

05.02.2013 kl.13:35

Ragnhild: Takk! Det er veldig spennende med surdeigsbaking, man kan også lage vafler, pannekaker og hva man måtte ønske :-) Enkelt er det også, og både boller og brød er helt vegansk i tillegg. Ha en fin dag du også :-)

Ida

05.02.2013 kl.13:36

Lise: det er bare å sette i gang :-) Og hvis det blir litt krøll, så er du ikke alene om det. Min surdeifgsstarter har jeg fått, og dn første jeg prøvde meg på av rug ble til rått brød, haha.

Ida

05.02.2013 kl.13:37

benedicte sofie: kjenner meg igjen! Det er noe helt spesielt med gjærbakst...

Ida

05.02.2013 kl.13:37

Magne D. Antonsen: Så artig, tusen takk! Ha en fin dag :-)

Helene

05.02.2013 kl.14:07

Visste ikke at surdeigen bør være av samme mel som brødet jeg skal bake med og siden jeg kommer til å bruke mest spelt kan jeg jo bare sette i gang og eksperimentere (siden jeg bare har spelt og glutenfritt i skapet). Ha en fin dag :)

Ida

05.02.2013 kl.14:10

Helene: Herlig, ønsker deg lykke til! Om du vil ha glutenfri surdeig i tillegg, så vet jeg at det skal funke med jyttemel. Et tips jeg har plukket opp, er å bruke eventuelle boblende rester av syltetøy, saft etc. som man skulle komme til å finne bakerst i kjøleskapet, det kan gi en ekstra potent kultur. Anbefaler e-boken om fermentering av Gry bak Frajordtilbord.no, den er super (har også glutenfri oppskrift) :-)

Berit

05.02.2013 kl.14:37

Jeg syns ikke du bør skrive at dette er boller som også "vi som er glutenintolerante kan spise". Da er du antakeligvis ikke så veldig intolerant selv iallefall, kanskje bare overfølsom/ sensitiv mot gluten. Og det skal du være glad for! Til info så kan vi som faktisk er intolerante mot gluten, verken spise speltmel eller surdeigsbrød uten å problemer.

Ida

05.02.2013 kl.14:46

Berit: Hei! Takk for innspill, jeg skal se om jeg kan endre på ordstillingen. En sensitivitet er vel forsåvidt det som menes med intoleranse, i motsetning til ved cøliaki. Type melkeallergi vs melkeintoleranse. Jeg, som mange andre, kan ikke spise glutenholdige kornsorter uten å måtte betale for det, mens langtidshevet surdeigsbrød går greit. Det var ikke meningen å fornærme eller misinformere (jeg har en venninne med cøliaki som er ekstremt sensitiv, så jeg vet godt hvordan det er). Ha en fin dag :-)

Tove

05.02.2013 kl.15:19

Hei!

Hvordan, helt nøyaktig, lager du den surdeigstarteren (enten det er av jyttemel eller spelt)? Har prøvd å lage surdeig for mange år siden og det gikk IKKE bra. Det var av rug. Ser du skriver at du blander mel og vann, men lar du det stå på benken, i kjøleskap, og hvor lenge?

Anne S

05.02.2013 kl.15:30

Hei

Morsomt med boller laget med surdeig. MEN du må ikke blande sammen gluten og spelt. Spelt er ikke glutenfritt, og kan ikke spises av personer med cøliaki. Jeg har opplevd denne misforståelsen i helsekostforretninger osv, og for dem som bare av og til kommer borti denne problemstillingen kan man fristes til å tro at man kan servere boller med spelt til unger med cøliaki. Du må derfor ikke trekke inn gluten i denne sammenhengen. Når du er linket på Lesernes VG er dette ekstra viktig for VELDIG mange kommer til å lese blogginnlegget ditt nettopp fordi du er lenket der med med teksten "boller også for de som ikke tåler gluten".

Anne S

Ida

05.02.2013 kl.15:47

Tove: Hei! Vet du, jeg skal innrømme at jeg heller ikke fikk til å lage min egen surdeig (også rug), og den jeg har nå av spelt, har jeg faktisk fått av noen andre. Når surdeigskulturen er aktiv, slik min er, så står den på kjøkkenbenken og mates hver 1.-3. dag. Den kan visst også stå i kjøleskapet, men det fikk jeg ikke helt til. Anbefaler å ta en titt på surdeig.no og frajordtilbord.no. Der ligger det en del nyttig informasjon. Jeg kjøpte en e-bok fra frajordtilbord i går (tror det kostet meg 129 kr), og der forklares fremgangsmåten veldig detaljert.

Ida

05.02.2013 kl.15:56

Anne S: Hei Anne! Jeg skal se om jeg kan formulere meg bedre, men det jeg mener er at vi som ikke tåler gluten uten at vi har cøliaki, vil tåle å spise ekte surdeigsbrød som har hatt tilskrekkelig hevetid (uavhengig om det er av spelt eller rug osv). Det er derfor jeg har prøvd å spesifiserte at dette med å tåle surdeigsbrød av glutenholdige kornsorter ikke gjelder dem som har cøliaki. Det som står i linken på vg-nett er beklagelig, og det har jeg dessverre ikke noe kontroll over. Jeg vil ikke endre på innlegget såpass at jeg dropper hele glutenproblematikken, da det faktisk er slik at mange av oss som har kuttet ut gluten (eller som har kuttet ut gluten fordi de mener at det ikke er bra) kan spise surdeigsbakst. Det gjør livet lettere og billigere for oss, og jeg syns det er et viktig poeng. Jeg skal som sagt prøve å omformulere det litt, så det blir tydeligere. Takk for innspill!

Julianne

05.02.2013 kl.16:10

De ser nyyyyydelige ut, Ida! :-)

Ida

05.02.2013 kl.16:15

Julianne: Tusen takk :-)

Alex

05.02.2013 kl.17:33

Hei Ida, jeg er nysgjerrig... hvor får du tak i smør som ikke har blitt pasteurisert? Jeg har lett etter slike produkter lenge. Her hvor jeg bor har vi bare upasteurisert rømme i butikken, men jeg bruker jo mye mer smør enn jeg bruker rømme, så jeg skulle veldig gjerne vite.

Ida

05.02.2013 kl.17:49

Alex: Hei! Fint at du spør, så kanskje flere får med seg dette. Jeg vet ikke om noe sted man får kjøpt det i butikk i Norge, men nettbutikken tidsporten.no importerer upasteurisert smør og ost fra det østerriske firmaet Kaserebellen (utrolig godt!). Importene finner sted ca. en gang i måneden nå for tiden, og utgjøres av de bestillingene som er lagt inn i nettbutikken. Går man flere sammen om å bestille, får man gjerne rabatt (og så er det litt praktisk, da smøret er på 2,5 kg, og ostene på 6 kg). Hvis det ikke er aktuelt, foreslår jeg å kontake en bonde som er villig til å selge melk rett fra tanken, så får man kinne sitt eget smør enn så lenge ;-) Evt. lurer jeg på om kanskje Avdem selger upasteurisert smør? Mulig det bare er å få tak i på bondens marked.

Ikke glutenintoleranse

05.02.2013 kl.19:28

Det du har er tydeligvis hveteintoleranse, som ikke har noe med gluten å gjøre i det hele tatt. Det andre stoffer i hveten du reagerer på. Glutenintoleranse er det samme som cøliaki, det har du definitivt ikke hvis du kan spise spelt. Det viktig å ikke forveksle dette, fordi folk som har glutenintoleranse ikke tåler gluten i det hele tatt (dvs. denne deigen). Og for din egen del er det viktig at du vet forskjellen, fordi Toro har mange glutenfrie produkter som inneholder hveteprotein, og disse tåler du IKKE hvis du har hveteintoleranse, selv om personer med cøliaki kan spise dem.

Maria D.

05.02.2013 kl.19:41

Så fin blogg du har =)

Ida

05.02.2013 kl.20:41

Ikke glutenintoleranse: Om du vil vite det, så tåler jeg vanligvis ikke spelt heller, bare når det er behandlet med surdeig. Jeg gikk ut fra definisjonene på allergi og intoleranse, hvor allergi betegner en reaksjon i immunsystemet, og intoleranse regnes som en overfølsomhetsreaksjon uten at man nødvndigvis vet opphavet, eller kan bekrefte det med tester. MEN, jeg ser at begrepet glutenintoleranse brukes om cøliaki, noe jeg ikke var klar over, så jeg har fjernet det fra innlegget.

Ida

05.02.2013 kl.20:41

Maria D.: Tusen takk, så hyggelig at du syns det :-)

Linn - også intolerant (men uten cøliaki)

05.02.2013 kl.21:09

Ida, du har ditt på det tørre! Ikke lett med alle begrepene, men «bare» glutenintoleranse og cøliaki er to forskjellige ting (selv om de ofte blandes. For enkelhetens skyld?). Skal man være ekstra pirkete kan man bruke den medisinske betegnelsen «glutenintoleranse uten cøliaki» (som forresten også kvalifiserer til grunnstønad!).

Har lest bloggen din en stund, og skal denne uken prøve å bake surdeigsspeltbrød selv. Om det går så bra som du sier er det jo helt fantastisk. Takk for at du sprer denne type kunnskap.

Ida

05.02.2013 kl.21:19

Linn: så godt å høre det! Jeg syns jo at jeg har spesifisert det grundig nok! Visste ikke at man kunne få grunnstønad uten å ha påvist cøliaki. Må man teste positivt på en antistoffprøve, eller holder det med legeerklæring basert på symptomer? Jeg skjønner forresten at noen reagerer pga. den noe misvisende linken til VG, men jeg er glad om det bidrar til at sånne som meg og deg oppdager surdeigsbrød :-)

Lykke til med surdeigsbakingen! Det er etterhvert mange som har oppdaget at de tåler surdeigsbrød (fra forskjellige kommentarfelt å dømme), og det er jo helt supert. Sunnere enn vanlig brød er det, også :-) Hvis du ikke allerede har en oppskrift, så anbefaler jeg denne: http://fleksitarianerliv.blogspot.no/2012/02/tre-vakre-surdeigsbrd-blir-til.html

Tove

05.02.2013 kl.21:29

Man kan få grunnstønad til non-cøliaki glutenintoleranse (som det heter), men man må få den diagnosen stilt av en spesialist og man får ikke grunnstønaden livet ut slik som ved cøliaki. NAV kan stille krav om at man får det vurdert på nytt innimellom. Det er en rettsavgjørelse på dette i favør av pasienten, og det står også på NAV sine nettsider at de godtar non-cøliaki glutenintoleranse som diagnose for å få grunnstønad. Man får da det samme som de med cøliaki, sats 4, dvs 1899 kr pr mnd.

Linn - også intolerant (men uten cøliaki)

05.02.2013 kl.21:32

Nei, det er ikke så kjent, men det står svart på hvitt her: http://www.nav.no/rettskildene/Rundskriv/147981.cms

Det kan jo ikke påvises ved prøvetaking, jeg har sendt notat fra gastrolog og lege, som begge bekrefter at jeg reagerer kraftig ved provokasjon, men at det ikke er holdepunkter for cøliaki. Vet ennå ikke om det holder, men utfra rundskrivet skulle man tro det.

Har ikke oppskrift, så den skal jeg sjekke ut. Takk!

Ida

05.02.2013 kl.21:38

Tove & Linn: Tusen takk for informasjon, begge to! Det skal jeg ta opp med fastlegen min.

Guttemamma

06.02.2013 kl.14:51

Disse skal definitivt prøves i helgen, takk for oppskrift!

Ida

06.02.2013 kl.19:10

Guttemamma: Hyggelig å høre! Håper det blir suksess :-)

misforstaaelsen

07.02.2013 kl.10:38

Det ser kjempegodt ut! :)

Ida

07.02.2013 kl.11:38

misforstaaelsen: Takk :-)

Helene Myhre

07.02.2013 kl.21:32

Så utrolig gode ut!!

Ida

13.02.2013 kl.17:30

Helene Myhre: takk :-)

Tove

16.02.2013 kl.20:32

En god nyhet: Ved å følge oppskrifta til www.surdeig.no klarte jeg å lage en starter! Det klarte jeg ikke sist! Hurra! En dårlig nyhet: Selv om jeg bytta ut en del av speltmelet med mandelmel og kokosmel tålte jeg nok ikke bollene så godt som jeg hadde håpet. Har "bare" intoleranse, men kroppen protesterte på inntaket. En god nyhet: Selv om de sikkert ble enda mer tunge pga mandel- og kokosmelet ble de veldig gode med smør og ei skive med geitost! :-)

Ida

16.02.2013 kl.21:08

Tove: Takk for tilbakemeldingen! Jeg tenker som så at det er ganske mye mel i hver bolle, så tåler man gluten veldig dårlig kan det nok være at man reagerer ( jeg tok i skikkelig en gang, og spiste 5 boller - da reagerte jeg litt!..). Om du er som meg, så vil du oppleve å tåle baksten bedre og bedre etterhvert som fordøyelsen heles og regulerer seg, det er en herlig følelse :-) Supert at de ble gode, i hvert fall :-)

Ha en fin lørdagskveld :-)

Guttemamma

04.03.2013 kl.13:29

Tenkte bare å nevne at jeg kan spise på surdeigsboller og langtidshevede speltboller helt fint, selv med cøliaki-diagnose. ;) Så etter min mening er det ikke melet (om det er spelt eller annet) som er viktig, men tilberedningsmåten. takk for supre oppskrifter og inspirerende blogg!

Ida

04.03.2013 kl.22:54

Guttemamma: Oi, så bra! Men har du sjekket med gastroskopi etter at du begynte med surdeig, sånn at det er 100% sikkert at tarmtottene ikke har tatt noe skade av det? Ville nemlig vært veldig skeptisk til å servere surdeigsbakst til venninnen min med cøliaki, da hun er en av dem som reagerer ekstremt på selv så små mengder av gluten at det ikke kan sees med det blotte øye, stakkars.

Tusen takk for kompliment!

valgjerd

25.05.2016 kl.13:15

Har akkurat begynt på oppskriften og lar nå rosinene og surdeigen godgjøre seg litt før jeg tar i melet. Men syntes det var merkelig at det ikke var smeltet smør i oppskriften? Tenkte jeg skulle smelte en klatt å ha oppi før jeg tar i melet nå.... Gleder meg til å smake de:) takk for oppskrift:)

Skriv en ny kommentar

Takk for kommentaren!

Ida

24, Nesodden

Tror på naturlig, ren og næringstett mat som gjør kroppen glad og velfungerende. Liker enkle oppskrifter og kosemat. Oppskrifter uten pasteurisert melk, soya, sukker, gjær og ubehandlet gluten. Tradisjonskost. Alle bilder er tatt av meg om ikke noe annet er spesifisert, og er beskyttet av copyright.Dette skriver jeg om:
Arkiv:

Blogger og nettbutikker jeg anbefaler:bloglovin
hits