Kaker & dessert

Nringsrik dessert p 1-2-3

Eggedosis er den aller enkleste desserten jeg kan tenke meg, og det er samtidig den mest nringsrike jeg vet om. R eggeplommer er nemlig fullproppet av nring, ja faktisk inneholder egg alle nringsstoffene vi trenger med unntak av vitamin C. Lager man eggedosisen sin med kaldslynget honning i stedet for vanlig raffinert sukker, vil jeg pst at man fr en dessert man fint kan kose seg med hver dag. Det er i hvert fall min favorittmte f i meg egg p!

Eggedosis (1 porsjon):
2-3 eggeplommer fra glade hner
1 liten ts kaldslynget honning
Evt. vaniljepulver for en ekstra piff

+ Pisk alt sammen med en hndmikser til du syns eggedosisen er passe luftig (noen f minutter).
+ Server gjerne med ferske br eller opptinte blbr for litt kontrast i smak og konsistens.

Det behver ikke vre mer komplisert!

Verdens beste sjokoladepudding

Litt sjokolade i ny og ne gjr godt for sjelen. Her er min oppskrift p melkefri sjokoladepudding uten raffinert sukker. Puddingen er skikkelig kremete og god, jeg lover!

Oppskrift (2 porsjoner):

2,25 dl kokosmelk
3,5 ss kakao
0,5 dl kokossukker
0,5 dl vann
1,5 ts gelatinpulver
0,25 ts vaniljepulver (evt. 0,25 vaniljestang)
2 krm uraffinert salt (ca. 2 ml eller 2-3 store klyper)
Evt. stevia 

+ Bland sammen kokosmelk, kakao, stning, salt og vanilje, og varm det opp p middels varme. Blandingen skal ikke koke, bare vre rykende varm for at gelatinen skal lses ordentlig opp.
+ I mellomtiden: kok opp vannet, og visp gelatinen inn i det mens det fortsatt er kokvarmt.
+ Hell gelatinen sakte oppi kokosmelkblandingen, mens du visper godt.
+ Hell i serveringsskler og avkjl i ca. 2 timer, eller til puddingen har stivnet.



Tips: Eksperimenter gjerne med forskjellige smakstilsetninger for en spennende vri. Kanel, chili, ingefr, kardemomme, mynte, appelsinskall, earl grey-te - mulighetene er endelse!

Surdeigsboller

Mmmmm, boller. Gjrbakst er kanskje det aller beste jeg vet! Uheldigvis tler jeg vanlig gjrbakst ganske drlig. Enter: surdeig. Surdeig og langtidsheving gjr at jeg og flere med meg ikke reagerer p baksten som vi ville gjort med vanlig bakst. Dessuten smaker det utrolig godt! Jeg tenkte som s at nr det gr an lage brd med surdeig, s m det da ogs g an lage boller? Det gjorde det, heldigvis. Denne oppskriften forutsetter at du har en aktiv surdeigsstarter, for det tar flere dager lage fra scratch. Det er ogs mulig f av noen andres surdeigsstarter. 

Noen tips fr vi setter i gang:

+ Det kan vre en fordel doble surdeigsstarteren din et par dager fr du skal bake s du har surdeig igjen, fordi det gr med en hel desiliter surdeig i bolledeigen (som inneholder sukker, som ikke surdeigen br vennes til om du skal fortsette bake brd med den)

+ Surdeigsstarteren m vre boblende og aktiv, og aller helst br man bake nr starteren er p sitt strste/hyeste (den hever seg mellom hver gang man mater den). Noen timer etter at man har matet den, br den vre bakeklar.

+ Melmengden varierer i forhold til hva slags type mel du bruker, og hvor ferskt melet er (alts hvor trt det er). Jeg tok utgangspunkt i denne oppskriften fra surdeig.no, men mtte ke melmengden med over 50% for f en deig deig det gikk an kna!

+ Sist men ikke minst - det tar litt tid bake med surdeig, men det er til gjengjeld en veldig bedagelig og lettvint prosess - mye mindre stress enn bake med gjr. Hele oppskriften tar tilsammen ca. 19 timer, hvorav 18 av dem er hevetid. Begynn rett fr du skal legge deg, og du har varme boller til ettermiddagskos neste dag.

Oppskrift (gir 12 passelig store boller):

2 dl valgfri melk
1 dl surdeigsstarter (min var ganske ls, basert p 2 dl vann og 2,5 dl mel)
3/4 dl rrrsukker (ikke bytt dette ut med sukkererstatning!)
1 ss kardemomme
1 stor klype salt
Ca. 7 dl speltmel (kommer litt an p hvor fast starteren din er, s her m du fle deg fram - deigen skal vre mulig kna, men litt blt/klissete)
1 dl rosiner
Egg til pensling (bare eggeplomme eller eggehvite gr ogs greit om du har til overs)

+ Ls opp surdeigen i melken, sammen med kardemomme, sukker og salt.

+ Rr inn melet (sikt det gjerne), og kna deigen i noen minutter til den fles elastisk.

+ La st i 12 timer i romtemperatur i en bolle med lokk. Dekk gjerne deigen til med plastfolie (m smres med litt smr/olje) for unng at det dannes et trt lag p toppen.

+ Del deigen i 12 emner, og trill ut. Plasser bollene p en bakepapirkledt bakeplate. Pensle med litt smr eller olje, og dekk til med plastfolie for unng at bollene trker ut. La heve i ca. 6 timer.

+ Pensle med egg, og stek p 225 grader i 10-15 minutter, eller til bollene er gyldne og det hres "hult" ut om du banker lett p undersiden med en knoke.

Jeg spiser mine med et tykt lag upasteurisert smr. S GODT!

Saftig banankake med valntter

Banankake med valntter:

2 godt modne bananer
3 sm egg
4 ss smeltet, kaldpresset kokosolje
3 ss kokossukker
1 ss sukrin/sukrinmelis
1/2 ts vaniljepulver
1/8 ts salt
9 ss arrowrootstivelse (evt. maizena)
5 ss kokosmel
1 ts bakepulver
Kardemomme
Kanel

+ Mos bananene med gaffel til det blir en glatt mos.
+ Bland inn eggene, og deretter resten av ingrediensene.
+ Smak til med krydder.
+ Stekes p 175C i en liten brdform kledt med bakepapir i ca. 40-60 minutter (kommer an p hvor bred formen er), eller til det ikke sitter igjen deig p en kakenl. Kaken skal st en god stund, og blir relativt mrk p toppen. Den er dessuten spass saftig at det er verre om den str for kort enn for lenge. Er du i tvil. s la den st litt til!
+ Avkjl kaken helt, og la den gjerne st noen timer fr servering.

Opp-ned-kake

Opp-ned-kake har jeg hatt lyst til lage veldig lenge. Kokosmel blandet med arrowrootstivelse gir en kjempesaftig kake, som er litt lettere og smaker litt mindre av kokosmel enn en kake basert utelukkende p kokosmel (det gr s klart an bruke bare kokosmel ogs, og da anbefaler jeg bruke oppskriften til Cecilie fra Fristende Lavkarbo p kake med sjokoladetrfler). Arrowrootstivelse kjper jeg p iherb, og det brukes stort sett p samme mte som maizena. Har du ikke arrowroot i skapet, tror jeg det vil fungere like godt med maizena. Bare fantasien setter grenser for hva slags frukt du kan ha i denne kaken og min favoritt s langt er nektariner. Det er s mye god frukt i sesong n, s det er bare velge og vrake, og eventuelt gjre som meg og lage tre kaker i lpet av n uke...

Opp-ned-kake med frukt:

Kaldpresset kokosolje til smre formen

4-5 nektariner eller annen frukt
2 ts sukrin/sukrinmelis
2-3 ts kokossukker (evt. mer sukrin, men kokossukker gir god, karamellaktig smak)

6 stor eller 7 sm egg
7 ss smeltet, kaldpresset kokosolje eller annen fettkilde
6 ss sukrin/sukrinmelis
0,25-0,5 ts mandelessens
9 ss kokosmel
9 ss arrowrootstivelse
3 ts bakepulver
1 ts vaniljepulver
Stevia etter smak

+ Forvarm ovnen til 175C.
+ Dekk bunnen av en rund springform (24 cm) med bakepapir.
+ Smr formen godt med kokosolje.
+ Str sukrin og kokossukker i bunnen av formen.
+ Fordel frukten i skiver (pre, nektarin) eller halve deler (plomme) slik at det dekker s mye som mulig av bunnen.



+ Visp de vte ingrediensene godt sammen i en liten bolle, og bland sammen de trre ingrediensene i en strre bolle.
+ Bland de vte ingrediensene sammen med de trre. Bruk gjerne en visp for f ut klumpene fr rren tykner (tar noen sekunder).
+ Hell rren i kakeformen og glatt den ut (dette blir undersiden av kaken).
+ Stek i midten av ovnen i ca. 20-30 minutter, eller til det ikke sitter noe deig igjen p enden av en fyrstikk.
+ La kaken avkjles i noen minutter for du lsner p springformen (lsne gjerne med en kniv langs kanten frst).
+ Legg et fat opp ned p kaken, og snu den kjapt.
+ Ta forsiktig av bakepapiret og bunnen av kakeformen.

Kaken er aller best varm, og den smaker kjempegodt med krem av et eller annet slag med litt vaniljepulver i til. Nyt!

Rabarbra- og brgel

Gel er kjempegodt og friskt, og hjemmelaget gel er S mye bedre enn butikkjpt. For ikke snakke om mye sunnere, uten masse undvendig sukker.

Rabarbra- og brgel (ca. 10 porsjoner):

1,5 L rabarbra i biter, fersk eller frossen (ca. 600 g)
0,5 L frosne jordbr (ca. 200 g)
2,5 dl frosne bringebr (ca. 100 g)
1 L vann
5 ss sukrin
Evt. stevia etter smak (eller mer sukrin) 
1 ts r honning for runde av smaken
14 ts gelatin (tilsvarer ca. 4,5 plater gelatin)

+ Ha rabrabra og br i en kjele sammen med vannet og kok opp.
+ Smak til med sukrin og evt. stevia (men husk at du skal ha i litt honning senere).
+ La blandingen smkoke i 10-15 minutter, eller til rabarbaen og brne er helt myke og har mistet det meste av farge.
+ Sil blandingen gjennom en finmasket sil og/eller en nttepose eller kjkkenhndkle. Klem ut siste rest av vsken fra kjkkenhndklet.
+ Bland i honningen, og hell saften tilbake i kjelen. Blandingen skal holdes varm slik at gelatinen lser seg opp, men m absolutt ikke koke. Svak til middels varme holder i massevis!
+ Bland inn gelatinen litt etter litt mens du visper godt, slik at det ikke blir noen klumper.
+ Hell i serveringsglass eller former (gjerne avkjl blandingen litt frst), og sett til avkjling i kjleskap i 4-5 timer.
+ Holder seg i flere dager i kjleskap. 

Smaker kjempegodt, ogs helt uten vaniljesaus :)

Sjokolade- og quinoacrpes

Denne oppskriften er glutenfri, melkefri og uten raffinert sukker.

Jeg er kanskje litt for glad i ste ting, og spesielt til frokost syns jeg at pannekaker er veldig godt. I dag hadde jeg lyst p tynne pannekaker, og dermed ble sjokolade- og quinoacrpes fdt. Jeg ville ikke brukt quinoamel bart, siden det smaker litt...jord og gress, men sammen med mrkt kakaopulver ble det utrolig godt, og ogs veldig mettende.

Sjokolade- og quinoacrpes (ca. 6 crpes - 1 stor eller 2 middels porsjoner):

50 g quinoamel
2,5 ss kakao
1,5-2 ss kokossukker e.l.
En klype salt
2 store egg
1 ss smeltet kaldpresset kokosolje
1,5 ss honning eller lnnesirup
7 drper stevia vanilla creme
4 ss plantemelk (jeg brukte havre)

+ Bland alle de trre ingrediensene.
+ Ha i egg og kokosolje, og visp godt sammen til rren er klumpfri. Rren kommer til vre ganske tykk.
+ Smak til med flytende stning, og bland s i melken litt etter litt. Slyfes den flytende stningen, anbefaler jeg ha i en ekstra spiseskje melk.
+ Sett en panne p middels varme (3 av 6 p min ovn) med kokosolje i. Nr pannen er varm, har man i 3 ss av rren som man kjapt smrer litt utover, og s snur man pannekaken nr den ikke lenger er flytende p toppen. Det gr veldig fort, og snu dem skal g veldig lett nr de er klare og om det er nok olje i pannen.
+ Stekes p den andre siden i kanskje 30 sekunder, de blir gjennomstekte veldig fort.

Serveringsforslag: Bananskiver, honning/lnnesirup, kanel, litt kakaopulver og en klatt yoghurt eller krem av noe slag. Eller hva med hjemmelaget nutella/nugatti og banan?

Saftig lavkarbobrd med squash

Denne oppskriften er lavkarbo, glutenfri og melkefri. Oppskriften kommer herfra (men originalen har blitt lnt fra noen andre igjen osv. osv.).



Jeg vet ikke med dere, men jeg er i utgangspunktet veldig skeptisk til smak og konsistens p lavkarbobrd. Da jeg prvde meg p denne oppskriften ble jeg veldig positivt overrasket! Brdet er allikevel kjempesaftig og smaker litt nttete. Kjemperaskt lage, dessuten! All re til den som laget oppskriften. Brdet tler godt  fryses, men passer ikke i brdristeren. Et tips er derfor fryse ned brdet i skiver, ta opp etter behov kvelden fr det skal spises, og la det tine i kjleskapet over natten. Det fine er at brdet i tint tilstand smaker like godt, og er like saftig, som da det var ferskt!

Oppskrift:
5 egg
75 g valntter
40 g solsikkefr
40 g linfr (gjerne knuste)
100 g mandelmel
150 g squash
1/2 dl olje
2 ss fiberhusk
2 ts johannesbrdkjernemel (kjpes p helsekost)
3 ts bakepulver
3 ts sukrin (evt. annen stning)
1 ts salt

+ Ha fr og ntter i en foodprocessor og kjr til det fr en melaktig konsistens.
+ Kjr squash i en foodprocessor til den blir grtete.
+ Ha fr- og nttemelet, squash, samt resten av ingrediensene i en foodprocessor og kjr til blandingen er mer eller mindre glatt (den blir ikke 100% glatt).
+ Rr gjerne inn rundt 40 gram ntter eller fr for mer spennende konsistens.
+ La rren st i 10-15 minutter for la fiberhusk og JBKM virker - blandigen vil tykne ganske mye.
+ Hell rren over i en bakepapirkledd brdform som rommer 1,5L, glatt ut p toppen, og str over litt fr hvis du vil (pass p trykke frene s vidt ned i rren s ikke de faller av nr brdet er stekt).
+ Stek p 180C i ca. 25 minutter. Skru s ned varmen til 150C og la steke i ytterligere ca. 40 minutter. Ta s brdet ut av formen, skru temperaturen opp til 180C igjen, og stek videre p rist i 15-20 minutter. Brdet skal f en relativt dyp brunfarge, og s fort det hadde det la jeg litt bakepapir over brdet for forhindre at det ble brent p toppen.

Rabarbragrt

Jeg syns det var p sin plass med en rabarbraoppskrift, n som det er sesong for det. Jeg m si at jeg fler meg heldig som har tilgang p rabarbra fra egen hage, alts! Stt og syrlig p n gang, og dessuten noe av det sunnest du kan spise til dessert. Nam :-)


(Foto: privat)

Oppskrift (1 liten porsjon):
1 tykk rabarbrastilk
4 sm hndfuller sukrin
1/4 ts vaniljepulver
Stevia etter smak
Litt under 1 dl vann
Evt. litt arrowrootpulver, johannesbrdkjernemel e.l. for tykne grten 

+ Kutt rabarbraen i sm skiver, og kok den opp sammen med sukrin og vann.
+ La det smkoke helt til rabarbraen har blitt til grt og har nsket konsistens, rr innimellom.
+ Trekk kjelen av varmen og tilsett vaniljepulver og evt. fiberhusk, og smak til med stevia.
+ Nytes enten varm eller avkjlt, og det er veldig godt med en klatt rmme p toppen.

Marmorkake med en vri

Denne oppskriften er gluten- og melkefri, uten raffinert sukker og ntter.

N blir det mye kaker her, men noen ganger bare klr jeg i fingrene etter pusle p kjkkenet, s da blir det snn. Denne kaken smaker som om den er full av hvetemel, smr og sukker, men det er den s klart ikke. Den er nemlig full av dette:

Bnner er en god kilde til proteiner for vegetarianere/veganere, og de tuller ikke med blodsukkeret snn som fint hvetemel gjr. Jeg har lenge hatt lyst til lage kake med bnner i, og det angrer jeg ikke p at jeg gjorde! Det er helt umulig smake at denne er sunn. Sunt godis skal nemlig ikke smake "godt til vre sunt", det skal bare smake godt, og ferdig med det.

Her bruker jeg igjen amerikanske cups, men skriver "kopp" i oppskriften fordi det fles det litt mindre rart... Oppskriften kommer originalt fra The Spunky Coconut, men inneholder et par endringer. "Smrkremen" kommer fra Healthy Indulgences.



 Oppskrift:

2 kopper kokte, hvite bnner
6 egg
1/3 kopp valgfri stning (jeg brukte xylitol, lucuma og litt palmesukker)
+ 2 ss vann om du ikke bruker flytende stning
1 ts vaniljepulver
Noen drper stevia m/ valgfri smak (jeg brukte English Toffee)

+ Kjr i en food processor til det blir en jevn blanding.
+ Tilsett:

1/4 kopp smeltet kokosolje
1/2 ts havsalt/himalayasalt
2 ts natron

+ Bland godt, og hell halvparten av rren over i en annen bolle.
+ Tilsett:

1/2 kopp kakao i den ene rren (jeg brukte vanlig bakekakao siden kaken skal stekes)
1/3 kopp siktet kokosmel i den andre rren

+ Bland godt.
+ Hell frst sjokoladerren i en smurt springform med bakepapir i bunnen, og hell s vaniljerren over. Bruk en gaffel e.l. til lage mnster i kaken.
+ Stek i forvarmet ovn p 165 C i ca. 30 minutter - kaken er ferdig nr det akkurat ikke sitter igjen noe deig p en fyrstikk, men hold et godt ye med den, for teksturen endrer seg p null komma niks.

Sjokoladekrem:

7 ss smeltet kokosolje
Ca. 1/4 kopp valgfri stning (jeg brukte xylitol)
6 ss r kakao
2 ss kokosmelk
1 klype havsalt/himalayasalt
Stevia etter smak (jeg brukte chocolate)

+ Bland alt godt sammen, det lnner seg bruke en kjkkenmaskin. Smr over kaken et voila!

Kremet sjokoladeis

Dette koste jeg meg med de dagene solen stekte, og jeg kan love at isen er flyelsmyk og veldig, veldig god! S god at man skulle tro den var full av flte og sukker, men det er den alts ikke. Oppskriften er melkefri og sukkerfri, og ikke minst full av nringsstoffer. Is til lunsj, anyone?

Oppskrift (ca. 2-3 porsjoner):
2 sm hndfuller bltlagte cashewntter (over natten med 1 ts salt)
10 ss kokosmelk
3 ss sirup (agave, yacon, lnnesirup, r honning, fibersirup etc)
2 ss extra-virgin kokosolje
4 ss kakao
1 ss lecithin
2 drper stevia vanilla creme
3 drper stevia english toffee
7 drper stevia chocolate
Min. 1 dl valgfri melk

+ Ha alt unntatt stevia og vsken i en foodprocessor/kraftig blender, og kjr til det har blitt en jevn blanding.
+ Spe p med melk til konsistensen er som smeltet is.
+ Smak til med steviadrper - den skal vre bittelitt stere enn du liker, mye av stsmaken forsvinner nemlig nr isen er fryst.
+ Sett i en lufttett boks i fryseren i noen timer - ingen rring ndvendig! Bare sjekk innimellom, den er ferdig nr den er fast, men "scoopable". Om den oppbevares lenger m den tines i 1-2 timer fr den kan spises, men den er absolutt best "fersk".
+ Smaker veldig godt med ferske jordbr!

Kjernesunne vafler med syltety

Disse vaflene er uten gluten, laktose og sukker, og hele familien godkjente dem. De smaker jo ikke helt som vanlige vafler, og de er ikke kjempeste, men godt var det n uansett. Helt lovlig som lunsj, frokost eller kveldsmat.

 

Vaffeloppskrift (ca. 8 vaffelplater):
2 egg, skilt
50 g kokosolje, smeltet
5 ss sukrin/xylitol
100 g bokhvetemel
75 g maismel
75 g quinoamel (kan erstattes med mer maismel, men quinoa er veldig nringsrikt)
5 dl havremelk
1 ts bakepulver
2 ts kardemomme
1/2 ts vaniljepulver
Steviapulver eller -drper etter smak

1. Visp sammen eggeplommer, kokosolje og sukrin/xylitol i en bolle.
2. Bland alt det trre i en anne bolle.
3. Ha i vsken og melblandingen vekselvis i den frste blandingen, bare litt om gangen.
4. Pisk eggehvitene stive og vend dem inn i rren rett fr den skal stekes.
4. Pensle vaffelhjernet med olje for hver gang.

 

Jrdbr- og bringebrsyltety (ca-ml):
3-4 dl frosne jordbr og bringebr (ca. 40/60)
1/2-1 dl vann
Stevia etter smak
1/4-1/3 ts agar agar eller johannesbrdkjernemel
1 skvis sitronsaft

1. Kok opp br og vann, og la det koke i noen minutter.
2. Mos brene og smak til med stning.
3. Mens blandingen er kokvarm blander man i agar agar/johannesbrdkjernemel, og s lar man syltetyet koke i ytterligere 1-2 minutter.
4. Ta kjelen av varmen, bland i litt sitronsaft, og la det avkjles.

, Nesodden

Tror p naturlig, ren og nringstett mat som gjr kroppen glad og velfungerende. Liker enkle oppskrifter og kosemat. Oppskrifter uten pasteurisert melk, soya, sukker, gjr og ubehandlet gluten. Tradisjonskost. Alle bilder er tatt av meg om ikke noe annet er spesifisert, og er beskyttet av copyright.







Dette skriver jeg om:
Arkiv:













Blogger og nettbutikker jeg anbefaler:



bloglovin
hits