Kaker & dessert

Næringsrik dessert på 1-2-3

Eggedosis er den aller enkleste desserten jeg kan tenke meg, og det er samtidig den mest næringsrike jeg vet om. Rå eggeplommer er nemlig fullproppet av næring, ja faktisk inneholder egg alle næringsstoffene vi trenger med unntak av vitamin C. Lager man eggedosisen sin med kaldslynget honning i stedet for vanlig raffinert sukker, vil jeg påstå at man får en dessert man fint kan kose seg med hver dag. Det er i hvert fall min favorittmåte å få i meg egg på!

Eggedosis (1 porsjon):
2-3 eggeplommer fra glade høner
1 liten ts kaldslynget honning
Evt. vaniljepulver for en ekstra piff

+ Pisk alt sammen med en håndmikser til du syns eggedosisen er passe luftig (noen få minutter).
+ Server gjerne med ferske bær eller opptinte blåbær for litt kontrast i smak og konsistens.

Det behøver ikke å være mer komplisert!

Verdens beste sjokoladepudding

Litt sjokolade i ny og ne gjør godt for sjelen. Her er min oppskrift på melkefri sjokoladepudding uten raffinert sukker. Puddingen er skikkelig kremete og god, jeg lover!

Oppskrift (2 porsjoner):

2,25 dl kokosmelk
3,5 ss kakao
0,5 dl kokossukker
0,5 dl vann
1,5 ts gelatinpulver
0,25 ts vaniljepulver (evt. 0,25 vaniljestang)
2 krm uraffinert salt (ca. 2 ml eller 2-3 store klyper)
Evt. stevia 

+ Bland sammen kokosmelk, kakao, søtning, salt og vanilje, og varm det opp på middels varme. Blandingen skal ikke koke, bare være rykende varm for at gelatinen skal løses ordentlig opp.
+ I mellomtiden: kok opp vannet, og visp gelatinen inn i det mens det fortsatt er kokvarmt.
+ Hell gelatinen sakte oppi kokosmelkblandingen, mens du visper godt.
+ Hell i serveringsskåler og avkjøl i ca. 2 timer, eller til puddingen har stivnet.



Tips: Eksperimenter gjerne med forskjellige smakstilsetninger for en spennende vri. Kanel, chili, ingefær, kardemomme, mynte, appelsinskall, earl grey-te - mulighetene er endeløse!

Surdeigsboller

Mmmmm, boller. Gjærbakst er kanskje det aller beste jeg vet! Uheldigvis tåler jeg vanlig gjærbakst ganske dårlig. Enter: surdeig. Surdeig og langtidsheving gjør at jeg og flere med meg ikke reagerer på baksten som vi ville gjort med vanlig bakst. Dessuten smaker det utrolig godt! Jeg tenkte som så at når det går an å lage brød med surdeig, så må det da også gå an å lage boller? Det gjorde det, heldigvis. Denne oppskriften forutsetter at du har en aktiv surdeigsstarter, for det tar flere dager å lage fra scratch. Det er også mulig å få av noen andres surdeigsstarter. 

Noen tips før vi setter i gang:

+ Det kan være en fordel å doble surdeigsstarteren din et par dager før du skal bake så du har surdeig igjen, fordi det går med en hel desiliter surdeig i bolledeigen (som inneholder sukker, som ikke surdeigen bør vennes til om du skal fortsette å bake brød med den)

+ Surdeigsstarteren må være boblende og aktiv, og aller helst bør man bake når starteren er på sitt største/høyeste (den hever seg mellom hver gang man mater den). Noen timer etter at man har matet den, bør den være bakeklar.

+ Melmengden varierer i forhold til hva slags type mel du bruker, og hvor ferskt melet er (altså hvor tørt det er). Jeg tok utgangspunkt i denne oppskriften fra surdeig.no, men måtte øke melmengden med over 50% for å få en deig deig det gikk an å kna!

+ Sist men ikke minst - det tar litt tid å bake med surdeig, men det er til gjengjeld en veldig bedagelig og lettvint prosess - mye mindre stress enn å bake med gjær. Hele oppskriften tar tilsammen ca. 19 timer, hvorav 18 av dem er hevetid. Begynn rett før du skal legge deg, og du har varme boller til ettermiddagskos neste dag.

Oppskrift (gir 12 passelig store boller):

2 dl valgfri melk
1 dl surdeigsstarter (min var ganske løs, basert på 2 dl vann og 2,5 dl mel)
3/4 dl rårørsukker (ikke bytt dette ut med sukkererstatning!)
1 ss kardemomme
1 stor klype salt
Ca. 7 dl speltmel (kommer litt an på hvor fast starteren din er, så her må du føle deg fram - deigen skal være mulig å kna, men litt bløt/klissete)
1 dl rosiner
Egg til pensling (bare eggeplomme eller eggehvite går også greit om du har til overs)

+ Løs opp surdeigen i melken, sammen med kardemomme, sukker og salt.

+ Rør inn melet (sikt det gjerne), og kna deigen i noen minutter til den føles elastisk.

+ La stå i 12 timer i romtemperatur i en bolle med lokk. Dekk gjerne deigen til med plastfolie (må smøres med litt smør/olje) for å unngå at det dannes et tørt lag på toppen.

+ Del deigen i 12 emner, og trill ut. Plasser bollene på en bakepapirkledt bakeplate. Pensle med litt smør eller olje, og dekk til med plastfolie for å unngå at bollene tørker ut. La heve i ca. 6 timer.

+ Pensle med egg, og stek på 225 grader i 10-15 minutter, eller til bollene er gyldne og det høres "hult" ut om du banker lett på undersiden med en knoke.

Jeg spiser mine med et tykt lag upasteurisert smør. SÅ GODT!

Saftig banankake med valnøtter

Banankake med valnøtter:

2 godt modne bananer
3 små egg
4 ss smeltet, kaldpresset kokosolje
3 ss kokossukker
1 ss sukrin/sukrinmelis
1/2 ts vaniljepulver
1/8 ts salt
9 ss arrowrootstivelse (evt. maizena)
5 ss kokosmel
1 ts bakepulver
Kardemomme
Kanel

+ Mos bananene med gaffel til det blir en glatt mos.
+ Bland inn eggene, og deretter resten av ingrediensene.
+ Smak til med krydder.
+ Stekes på 175°C i en liten brødform kledt med bakepapir i ca. 40-60 minutter (kommer an på hvor bred formen er), eller til det ikke sitter igjen deig på en kakenål. Kaken skal stå en god stund, og blir relativt mørk på toppen. Den er dessuten såpass saftig at det er verre om den står for kort enn for lenge. Er du i tvil. så la den stå litt til!
+ Avkjøl kaken helt, og la den gjerne stå noen timer før servering.

Opp-ned-kake

Opp-ned-kake har jeg hatt lyst til å lage veldig lenge. Kokosmel blandet med arrowrootstivelse gir en kjempesaftig kake, som er litt lettere og smaker litt mindre av kokosmel enn en kake basert utelukkende på kokosmel (det går så klart an å bruke bare kokosmel også, og da anbefaler jeg å bruke oppskriften til Cecilie fra Fristende Lavkarbo på kake med sjokoladetrøfler). Arrowrootstivelse kjøper jeg på iherb, og det brukes stort sett på samme måte som maizena. Har du ikke arrowroot i skapet, tror jeg det vil fungere like godt med maizena. Bare fantasien setter grenser for hva slags frukt du kan ha i denne kaken og min favoritt så langt er nektariner. Det er så mye god frukt i sesong nå, så det er bare å velge og vrake, og eventuelt gjøre som meg og lage tre kaker i løpet av én uke...

Opp-ned-kake med frukt:

Kaldpresset kokosolje til å smøre formen

4-5 nektariner eller annen frukt
2 ts sukrin/sukrinmelis
2-3 ts kokossukker (evt. mer sukrin, men kokossukker gir god, karamellaktig smak)

6 stor eller 7 små egg
7 ss smeltet, kaldpresset kokosolje eller annen fettkilde
6 ss sukrin/sukrinmelis
0,25-0,5 ts mandelessens
9 ss kokosmel
9 ss arrowrootstivelse
3 ts bakepulver
1 ts vaniljepulver
Stevia etter smak

+ Forvarm ovnen til 175°C.
+ Dekk bunnen av en rund springform (24 cm) med bakepapir.
+ Smør formen godt med kokosolje.
+ Strø sukrin og kokossukker i bunnen av formen.
+ Fordel frukten i skiver (pære, nektarin) eller halve deler (plomme) slik at det dekker så mye som mulig av bunnen.



+ Visp de våte ingrediensene godt sammen i en liten bolle, og bland sammen de tørre ingrediensene i en større bolle.
+ Bland de våte ingrediensene sammen med de tørre. Bruk gjerne en visp for å få ut klumpene før røren tykner (tar noen sekunder).
+ Hell røren i kakeformen og glatt den ut (dette blir undersiden av kaken).
+ Stek i midten av ovnen i ca. 20-30 minutter, eller til det ikke sitter noe deig igjen på enden av en fyrstikk.
+ La kaken avkjøles i noen minutter for du løsner på springformen (løsne gjerne med en kniv langs kanten først).
+ Legg et fat opp ned på kaken, og snu den kjapt.
+ Ta forsiktig av bakepapiret og bunnen av kakeformen.

Kaken er aller best varm, og den smaker kjempegodt med krem av et eller annet slag med litt vaniljepulver i til. Nyt!

Rabarbra- og bærgelé

Gelé er kjempegodt og friskt, og hjemmelaget gelé er SÅ mye bedre enn butikkjøpt. For ikke å snakke om mye sunnere, uten masse unødvendig sukker.

Rabarbra- og bærgelé (ca. 10 porsjoner):

1,5 L rabarbra i biter, fersk eller frossen (ca. 600 g)
0,5 L frosne jordbær (ca. 200 g)
2,5 dl frosne bringebær (ca. 100 g)
1 L vann
5 ss sukrin
Evt. stevia etter smak (eller mer sukrin) 
1 ts rå honning for å runde av smaken
14 ts gelatin (tilsvarer ca. 4,5 plater gelatin)

+ Ha rabrabra og bær i en kjele sammen med vannet og kok opp.
+ Smak til med sukrin og evt. stevia (men husk at du skal ha i litt honning senere).
+ La blandingen småkoke i 10-15 minutter, eller til rabarbaen og bærne er helt myke og har mistet det meste av farge.
+ Sil blandingen gjennom en finmasket sil og/eller en nøttepose eller kjøkkenhåndkle. Klem ut siste rest av væsken fra kjøkkenhåndklet.
+ Bland i honningen, og hell saften tilbake i kjelen. Blandingen skal holdes varm slik at gelatinen løser seg opp, men må absolutt ikke koke. Svak til middels varme holder i massevis!
+ Bland inn gelatinen litt etter litt mens du visper godt, slik at det ikke blir noen klumper.
+ Hell i serveringsglass eller former (gjerne avkjøl blandingen litt først), og sett til avkjøling i kjøleskap i 4-5 timer.
+ Holder seg i flere dager i kjøleskap. 

Smaker kjempegodt, også helt uten vaniljesaus :)

Sjokolade- og quinoacrêpes

Denne oppskriften er glutenfri, melkefri og uten raffinert sukker.

Jeg er kanskje litt for glad i søte ting, og spesielt til frokost syns jeg at pannekaker er veldig godt. I dag hadde jeg lyst på tynne pannekaker, og dermed ble sjokolade- og quinoacrêpes født. Jeg ville ikke brukt quinoamel bart, siden det smaker litt...jord og gress, men sammen med mørkt kakaopulver ble det utrolig godt, og også veldig mettende.

Sjokolade- og quinoacrêpes (ca. 6 crêpes - 1 stor eller 2 middels porsjoner):

50 g quinoamel
2,5 ss kakao
1,5-2 ss kokossukker e.l.
En klype salt
2 store egg
1 ss smeltet kaldpresset kokosolje
1,5 ss honning eller lønnesirup
7 dråper stevia vanilla creme
4 ss plantemelk (jeg brukte havre)

+ Bland alle de tørre ingrediensene.
+ Ha i egg og kokosolje, og visp godt sammen til røren er klumpfri. Røren kommer til å være ganske tykk.
+ Smak til med flytende søtning, og bland så i melken litt etter litt. Sløyfes den flytende søtningen, anbefaler jeg å ha i en ekstra spiseskje melk.
+ Sett en panne på middels varme (3 av 6 på min ovn) med kokosolje i. Når pannen er varm, har man i 3 ss av røren som man kjapt smører litt utover, og så snur man pannekaken når den ikke lenger er flytende på toppen. Det går veldig fort, og å snu dem skal gå veldig lett når de er klare og om det er nok olje i pannen.
+ Stekes på den andre siden i kanskje 30 sekunder, de blir gjennomstekte veldig fort.

Serveringsforslag: Bananskiver, honning/lønnesirup, kanel, litt kakaopulver og en klatt yoghurt eller krem av noe slag. Eller hva med hjemmelaget nutella/nugatti og banan?

Saftig lavkarbobrød med squash

Denne oppskriften er lavkarbo, glutenfri og melkefri. Oppskriften kommer herfra (men originalen har blitt lånt fra noen andre igjen osv. osv.).



Jeg vet ikke med dere, men jeg er i utgangspunktet veldig skeptisk til smak og konsistens på lavkarbobrød. Da jeg prøvde meg på denne oppskriften ble jeg veldig positivt overrasket! Brødet er allikevel kjempesaftig og smaker litt nøttete. Kjemperaskt å lage, dessuten! All ære til den som laget oppskriften. Brødet tåler godt å fryses, men passer ikke i brødristeren. Et tips er derfor å fryse ned brødet i skiver, ta opp etter behov kvelden før det skal spises, og la det tine i kjøleskapet over natten. Det fine er at brødet i tint tilstand smaker like godt, og er like saftig, som da det var ferskt!

Oppskrift:
5 egg
75 g valnøtter
40 g solsikkefrø
40 g linfrø (gjerne knuste)
100 g mandelmel
150 g squash
1/2 dl olje
2 ss fiberhusk
2 ts johannesbrødkjernemel (kjøpes på helsekost)
3 ts bakepulver
3 ts sukrin (evt. annen søtning)
1 ts salt

+ Ha frø og nøtter i en foodprocessor og kjør til det får en melaktig konsistens.
+ Kjør squash i en foodprocessor til den blir grøtete.
+ Ha frø- og nøttemelet, squash, samt resten av ingrediensene i en foodprocessor og kjør til blandingen er mer eller mindre glatt (den blir ikke 100% glatt).
+ Rør gjerne inn rundt 40 gram nøtter eller frø for mer spennende konsistens.
+ La røren stå i 10-15 minutter for å la fiberhusk og JBKM virker - blandigen vil tykne ganske mye.
+ Hell røren over i en bakepapirkledd brødform som rommer 1,5L, glatt ut på toppen, og strø over litt frø hvis du vil (pass på å trykke frøene så vidt ned i røren så ikke de faller av når brødet er stekt).
+ Stek på 180°C i ca. 25 minutter. Skru så ned varmen til 150°C og la steke i ytterligere ca. 40 minutter. Ta så brødet ut av formen, skru temperaturen opp til 180°C igjen, og stek videre på rist i 15-20 minutter. Brødet skal få en relativt dyp brunfarge, og så fort det hadde det la jeg litt bakepapir over brødet for å forhindre at det ble brent på toppen.

Rabarbragrøt

Jeg syns det var på sin plass med en rabarbraoppskrift, nå som det er sesong for det. Jeg må si at jeg føler meg heldig som har tilgang på rabarbra fra egen hage, altså! Søtt og syrlig på én gang, og dessuten noe av det sunnest du kan spise til dessert. Nam :-)


(Foto: privat)

Oppskrift (1 liten porsjon):
1 tykk rabarbrastilk
4 små håndfuller sukrin
1/4 ts vaniljepulver
Stevia etter smak
Litt under 1 dl vann
Evt. litt arrowrootpulver, johannesbrødkjernemel e.l. for å tykne grøten 

+ Kutt rabarbraen i små skiver, og kok den opp sammen med sukrin og vann.
+ La det småkoke helt til rabarbraen har blitt til grøt og har ønsket konsistens, rør innimellom.
+ Trekk kjelen av varmen og tilsett vaniljepulver og evt. fiberhusk, og smak til med stevia.
+ Nytes enten varm eller avkjølt, og det er veldig godt med en klatt rømme på toppen.

Marmorkake med en vri

Denne oppskriften er gluten- og melkefri, uten raffinert sukker og nøtter.

Nå blir det mye kaker her, men noen ganger bare klør jeg i fingrene etter å pusle på kjøkkenet, så da blir det sånn. Denne kaken smaker som om den er full av hvetemel, smør og sukker, men det er den så klart ikke. Den er nemlig full av dette:

Bønner er en god kilde til proteiner for vegetarianere/veganere, og de tuller ikke med blodsukkeret sånn som fint hvetemel gjør. Jeg har lenge hatt lyst til å lage kake med bønner i, og det angrer jeg ikke på at jeg gjorde! Det er helt umulig å smake at denne er sunn. Sunt godis skal nemlig ikke smake "godt til å være sunt", det skal bare smake godt, og ferdig med det.

Her bruker jeg igjen amerikanske cups, men skriver "kopp" i oppskriften fordi det føles det litt mindre rart... Oppskriften kommer originalt fra The Spunky Coconut, men inneholder et par endringer. "Smørkremen" kommer fra Healthy Indulgences.



 Oppskrift:

2 kopper kokte, hvite bønner
6 egg
1/3 kopp valgfri søtning (jeg brukte xylitol, lucuma og litt palmesukker)
+ 2 ss vann om du ikke bruker flytende søtning
1 ts vaniljepulver
Noen dråper stevia m/ valgfri smak (jeg brukte English Toffee)

+ Kjør i en food processor til det blir en jevn blanding.
+ Tilsett:

1/4 kopp smeltet kokosolje
1/2 ts havsalt/himalayasalt
2 ts natron

+ Bland godt, og hell halvparten av røren over i en annen bolle.
+ Tilsett:

1/2 kopp kakao i den ene røren (jeg brukte vanlig bakekakao siden kaken skal stekes)
1/3 kopp siktet kokosmel i den andre røren

+ Bland godt.
+ Hell først sjokoladerøren i en smurt springform med bakepapir i bunnen, og hell så vaniljerøren over. Bruk en gaffel e.l. til å lage mønster i kaken.
+ Stek i forvarmet ovn på 165 °C i ca. 30 minutter - kaken er ferdig når det akkurat ikke sitter igjen noe deig på en fyrstikk, men hold et godt øye med den, for teksturen endrer seg på null komma niks.

Sjokoladekrem:

7 ss smeltet kokosolje
Ca. 1/4 kopp valgfri søtning (jeg brukte xylitol)
6 ss rå kakao
2 ss kokosmelk
1 klype havsalt/himalayasalt
Stevia etter smak (jeg brukte chocolate)

+ Bland alt godt sammen, det lønner seg å bruke en kjøkkenmaskin. Smør over kaken et voila!

Kremet sjokoladeis

Dette koste jeg meg med de dagene solen stekte, og jeg kan love at isen er fløyelsmyk og veldig, veldig god! Så god at man skulle tro den var full av fløte og sukker, men det er den altså ikke. Oppskriften er melkefri og sukkerfri, og ikke minst full av næringsstoffer. Is til lunsj, anyone?

Oppskrift (ca. 2-3 porsjoner):
2 små håndfuller bløtlagte cashewnøtter (over natten med 1 ts salt)
10 ss kokosmelk
3 ss sirup (agave, yacon, lønnesirup, rå honning, fibersirup etc)
2 ss extra-virgin kokosolje
4 ss kakao
1 ss lecithin
2 dråper stevia vanilla creme
3 dråper stevia english toffee
7 dråper stevia chocolate
Min. 1 dl valgfri melk

+ Ha alt unntatt stevia og væsken i en foodprocessor/kraftig blender, og kjør til det har blitt en jevn blanding.
+ Spe på med melk til konsistensen er som smeltet is.
+ Smak til med steviadråper - den skal være bittelitt søtere enn du liker, mye av søtsmaken forsvinner nemlig når isen er fryst.
+ Sett i en lufttett boks i fryseren i noen timer - ingen røring nødvendig! Bare sjekk innimellom, den er ferdig når den er fast, men "scoopable". Om den oppbevares lenger må den tines i 1-2 timer før den kan spises, men den er absolutt best "fersk".
+ Smaker veldig godt med ferske jordbær!

Kjernesunne vafler med syltetøy

Disse vaflene er uten gluten, laktose og sukker, og hele familien godkjente dem. De smaker jo ikke helt som vanlige vafler, og de er ikke kjempesøte, men godt var det nå uansett. Helt lovlig som lunsj, frokost eller kveldsmat.

 

Vaffeloppskrift (ca. 8 vaffelplater):
2 egg, skilt
50 g kokosolje, smeltet
5 ss sukrin/xylitol
100 g bokhvetemel
75 g maismel
75 g quinoamel (kan erstattes med mer maismel, men quinoa er veldig næringsrikt)
5 dl havremelk
1 ts bakepulver
2 ts kardemomme
1/2 ts vaniljepulver
Steviapulver eller -dråper etter smak

1. Visp sammen eggeplommer, kokosolje og sukrin/xylitol i en bolle.
2. Bland alt det tørre i en anne bolle.
3. Ha i væsken og melblandingen vekselvis i den første blandingen, bare litt om gangen.
4. Pisk eggehvitene stive og vend dem inn i røren rett før den skal stekes.
4. Pensle vaffelhjernet med olje for hver gang.

 

Jørdbær- og bringebærsyltetøy (ca-mål):
3-4 dl frosne jordbær og bringebær (ca. 40/60)
1/2-1 dl vann
Stevia etter smak
1/4-1/3 ts agar agar eller johannesbrødkjernemel
1 skvis sitronsaft

1. Kok opp bær og vann, og la det koke i noen minutter.
2. Mos bærene og smak til med søtning.
3. Mens blandingen er kokvarm blander man i agar agar/johannesbrødkjernemel, og så lar man syltetøyet koke i ytterligere 1-2 minutter.
4. Ta kjelen av varmen, bland i litt sitronsaft, og la det avkjøles.

, Nesodden

Tror på naturlig, ren og næringstett mat som gjør kroppen glad og velfungerende. Liker enkle oppskrifter og kosemat. Oppskrifter uten pasteurisert melk, soya, sukker, gjær og ubehandlet gluten. Tradisjonskost. Alle bilder er tatt av meg om ikke noe annet er spesifisert, og er beskyttet av copyright.







Dette skriver jeg om:
Arkiv:













Blogger og nettbutikker jeg anbefaler:



bloglovin
hits