februar 2013

Verdens beste sjokoladepudding

Litt sjokolade i ny og ne gjør godt for sjelen. Her er min oppskrift på melkefri sjokoladepudding uten raffinert sukker. Puddingen er skikkelig kremete og god, jeg lover!

Oppskrift (2 porsjoner):

2,25 dl kokosmelk
3,5 ss kakao
0,5 dl kokossukker
0,5 dl vann
1,5 ts gelatinpulver
0,25 ts vaniljepulver (evt. 0,25 vaniljestang)
2 krm uraffinert salt (ca. 2 ml eller 2-3 store klyper)
Evt. stevia 

+ Bland sammen kokosmelk, kakao, søtning, salt og vanilje, og varm det opp på middels varme. Blandingen skal ikke koke, bare være rykende varm for at gelatinen skal løses ordentlig opp.
+ I mellomtiden: kok opp vannet, og visp gelatinen inn i det mens det fortsatt er kokvarmt.
+ Hell gelatinen sakte oppi kokosmelkblandingen, mens du visper godt.
+ Hell i serveringsskåler og avkjøl i ca. 2 timer, eller til puddingen har stivnet.Tips: Eksperimenter gjerne med forskjellige smakstilsetninger for en spennende vri. Kanel, chili, ingefær, kardemomme, mynte, appelsinskall, earl grey-te - mulighetene er endeløse!

Surdeigsboller

Mmmmm, boller. Gjærbakst er kanskje det aller beste jeg vet! Uheldigvis tåler jeg vanlig gjærbakst ganske dårlig. Enter: surdeig. Surdeig og langtidsheving gjør at jeg og flere med meg ikke reagerer på baksten som vi ville gjort med vanlig bakst. Dessuten smaker det utrolig godt! Jeg tenkte som så at når det går an å lage brød med surdeig, så må det da også gå an å lage boller? Det gjorde det, heldigvis. Denne oppskriften forutsetter at du har en aktiv surdeigsstarter, for det tar flere dager å lage fra scratch. Det er også mulig å få av noen andres surdeigsstarter. 

Noen tips før vi setter i gang:

+ Det kan være en fordel å doble surdeigsstarteren din et par dager før du skal bake så du har surdeig igjen, fordi det går med en hel desiliter surdeig i bolledeigen (som inneholder sukker, som ikke surdeigen bør vennes til om du skal fortsette å bake brød med den)

+ Surdeigsstarteren må være boblende og aktiv, og aller helst bør man bake når starteren er på sitt største/høyeste (den hever seg mellom hver gang man mater den). Noen timer etter at man har matet den, bør den være bakeklar.

+ Melmengden varierer i forhold til hva slags type mel du bruker, og hvor ferskt melet er (altså hvor tørt det er). Jeg tok utgangspunkt i denne oppskriften fra surdeig.no, men måtte øke melmengden med over 50% for å få en deig deig det gikk an å kna!

+ Sist men ikke minst - det tar litt tid å bake med surdeig, men det er til gjengjeld en veldig bedagelig og lettvint prosess - mye mindre stress enn å bake med gjær. Hele oppskriften tar tilsammen ca. 19 timer, hvorav 18 av dem er hevetid. Begynn rett før du skal legge deg, og du har varme boller til ettermiddagskos neste dag.

Oppskrift (gir 12 passelig store boller):

2 dl valgfri melk
1 dl surdeigsstarter (min var ganske løs, basert på 2 dl vann og 2,5 dl mel)
3/4 dl rårørsukker (ikke bytt dette ut med sukkererstatning!)
1 ss kardemomme
1 stor klype salt
Ca. 7 dl speltmel (kommer litt an på hvor fast starteren din er, så her må du føle deg fram - deigen skal være mulig å kna, men litt bløt/klissete)
1 dl rosiner
Egg til pensling (bare eggeplomme eller eggehvite går også greit om du har til overs)

+ Løs opp surdeigen i melken, sammen med kardemomme, sukker og salt.

+ Rør inn melet (sikt det gjerne), og kna deigen i noen minutter til den føles elastisk.

+ La stå i 12 timer i romtemperatur i en bolle med lokk. Dekk gjerne deigen til med plastfolie (må smøres med litt smør/olje) for å unngå at det dannes et tørt lag på toppen.

+ Del deigen i 12 emner, og trill ut. Plasser bollene på en bakepapirkledt bakeplate. Pensle med litt smør eller olje, og dekk til med plastfolie for å unngå at bollene tørker ut. La heve i ca. 6 timer.

+ Pensle med egg, og stek på 225 grader i 10-15 minutter, eller til bollene er gyldne og det høres "hult" ut om du banker lett på undersiden med en knoke.

Jeg spiser mine med et tykt lag upasteurisert smør. SÅ GODT!

, Nesodden

Tror på naturlig, ren og næringstett mat som gjør kroppen glad og velfungerende. Liker enkle oppskrifter og kosemat. Oppskrifter uten pasteurisert melk, soya, sukker, gjær og ubehandlet gluten. Tradisjonskost. Alle bilder er tatt av meg om ikke noe annet er spesifisert, og er beskyttet av copyright.Dette skriver jeg om:
Arkiv:

Blogger og nettbutikker jeg anbefaler:bloglovin

hits