februar 2013

Verdens beste sjokoladepudding

Litt sjokolade i ny og ne gjr godt for sjelen. Her er min oppskrift p melkefri sjokoladepudding uten raffinert sukker. Puddingen er skikkelig kremete og god, jeg lover!

Oppskrift (2 porsjoner):

2,25 dl kokosmelk
3,5 ss kakao
0,5 dl kokossukker
0,5 dl vann
1,5 ts gelatinpulver
0,25 ts vaniljepulver (evt. 0,25 vaniljestang)
2 krm uraffinert salt (ca. 2 ml eller 2-3 store klyper)
Evt. stevia 

+ Bland sammen kokosmelk, kakao, stning, salt og vanilje, og varm det opp p middels varme. Blandingen skal ikke koke, bare vre rykende varm for at gelatinen skal lses ordentlig opp.
+ I mellomtiden: kok opp vannet, og visp gelatinen inn i det mens det fortsatt er kokvarmt.
+ Hell gelatinen sakte oppi kokosmelkblandingen, mens du visper godt.
+ Hell i serveringsskler og avkjl i ca. 2 timer, eller til puddingen har stivnet.



Tips: Eksperimenter gjerne med forskjellige smakstilsetninger for en spennende vri. Kanel, chili, ingefr, kardemomme, mynte, appelsinskall, earl grey-te - mulighetene er endelse!

Surdeigsboller

Mmmmm, boller. Gjrbakst er kanskje det aller beste jeg vet! Uheldigvis tler jeg vanlig gjrbakst ganske drlig. Enter: surdeig. Surdeig og langtidsheving gjr at jeg og flere med meg ikke reagerer p baksten som vi ville gjort med vanlig bakst. Dessuten smaker det utrolig godt! Jeg tenkte som s at nr det gr an lage brd med surdeig, s m det da ogs g an lage boller? Det gjorde det, heldigvis. Denne oppskriften forutsetter at du har en aktiv surdeigsstarter, for det tar flere dager lage fra scratch. Det er ogs mulig f av noen andres surdeigsstarter. 

Noen tips fr vi setter i gang:

+ Det kan vre en fordel doble surdeigsstarteren din et par dager fr du skal bake s du har surdeig igjen, fordi det gr med en hel desiliter surdeig i bolledeigen (som inneholder sukker, som ikke surdeigen br vennes til om du skal fortsette bake brd med den)

+ Surdeigsstarteren m vre boblende og aktiv, og aller helst br man bake nr starteren er p sitt strste/hyeste (den hever seg mellom hver gang man mater den). Noen timer etter at man har matet den, br den vre bakeklar.

+ Melmengden varierer i forhold til hva slags type mel du bruker, og hvor ferskt melet er (alts hvor trt det er). Jeg tok utgangspunkt i denne oppskriften fra surdeig.no, men mtte ke melmengden med over 50% for f en deig deig det gikk an kna!

+ Sist men ikke minst - det tar litt tid bake med surdeig, men det er til gjengjeld en veldig bedagelig og lettvint prosess - mye mindre stress enn bake med gjr. Hele oppskriften tar tilsammen ca. 19 timer, hvorav 18 av dem er hevetid. Begynn rett fr du skal legge deg, og du har varme boller til ettermiddagskos neste dag.

Oppskrift (gir 12 passelig store boller):

2 dl valgfri melk
1 dl surdeigsstarter (min var ganske ls, basert p 2 dl vann og 2,5 dl mel)
3/4 dl rrrsukker (ikke bytt dette ut med sukkererstatning!)
1 ss kardemomme
1 stor klype salt
Ca. 7 dl speltmel (kommer litt an p hvor fast starteren din er, s her m du fle deg fram - deigen skal vre mulig kna, men litt blt/klissete)
1 dl rosiner
Egg til pensling (bare eggeplomme eller eggehvite gr ogs greit om du har til overs)

+ Ls opp surdeigen i melken, sammen med kardemomme, sukker og salt.

+ Rr inn melet (sikt det gjerne), og kna deigen i noen minutter til den fles elastisk.

+ La st i 12 timer i romtemperatur i en bolle med lokk. Dekk gjerne deigen til med plastfolie (m smres med litt smr/olje) for unng at det dannes et trt lag p toppen.

+ Del deigen i 12 emner, og trill ut. Plasser bollene p en bakepapirkledt bakeplate. Pensle med litt smr eller olje, og dekk til med plastfolie for unng at bollene trker ut. La heve i ca. 6 timer.

+ Pensle med egg, og stek p 225 grader i 10-15 minutter, eller til bollene er gyldne og det hres "hult" ut om du banker lett p undersiden med en knoke.

Jeg spiser mine med et tykt lag upasteurisert smr. S GODT!

, Nesodden

Tror p naturlig, ren og nringstett mat som gjr kroppen glad og velfungerende. Liker enkle oppskrifter og kosemat. Oppskrifter uten pasteurisert melk, soya, sukker, gjr og ubehandlet gluten. Tradisjonskost. Alle bilder er tatt av meg om ikke noe annet er spesifisert, og er beskyttet av copyright.







Dette skriver jeg om:
Arkiv:













Blogger og nettbutikker jeg anbefaler:



bloglovin

hits