april 2013

Masala chai latte med rooibos

Jeg har aldri vært noe særlig glad i kaffe. Den dagen kaffen faktisk smaker som den lukter, ja, da er jeg den første til å stille meg i kø for å kjøpe en kopp. Chai latte, derimot... Så mye deilig krydder! Jeg hadde aldri trodd at det skulle være så enkelt å lage sin egen, ferske chai-te (eller masala chai, som det egentlig heter når man blander te med krydder). Ferdigkjøpt chai-te kan ikke måle seg med denne!



Masala chai-konsentrat (ca. 7 dl):
1 liter vann
Ca. 3 ts rooibos-te
1 vaniljestang
2 kanelstenger
3 cm fersk i ingefær, skrelt og skåret i skiver eller raspet
8 hele kardemommekapsler
1/2 stjerneanis
10 hele pepperkorn
8 nellikspiker

+ Ha alle ingrediensene i en kjele, og kok det sakte opp.
+ Skru ned til lav varme, og la blandingen småputre i ca. en halvtime.
+ Sil ut krydderet, og hell teen på en ren flaske. La den avkjøles helt før den settes i kjøleskap.

Chai latte:
Kokosmelk
Honning/lønnesirup/stevia

+ For å lage ferdig chai latte blander du ca. 2 deler te til 3 deler kokosmelk (f.eks. 1 dl te og 1,5 dl kokosmelk) i en kjele.
+ Varm opp på svak varme til du syns den er passe varm, og smak til med søtning. Både honning, lønnesirup og stevia er godt i.
+ Dryss litt kanel på toppen rett før servering, og rør gjerne inn en spiseskje gelatin eller to, om du er like ivrig på det som meg.
+ Nyt!

Næringsrik dessert på 1-2-3

Eggedosis er den aller enkleste desserten jeg kan tenke meg, og det er samtidig den mest næringsrike jeg vet om. Rå eggeplommer er nemlig fullproppet av næring, ja faktisk inneholder egg alle næringsstoffene vi trenger med unntak av vitamin C. Lager man eggedosisen sin med kaldslynget honning i stedet for vanlig raffinert sukker, vil jeg påstå at man får en dessert man fint kan kose seg med hver dag. Det er i hvert fall min favorittmåte å få i meg egg på!

Eggedosis (1 porsjon):
2-3 eggeplommer fra glade høner
1 liten ts kaldslynget honning
Evt. vaniljepulver for en ekstra piff

+ Pisk alt sammen med en håndmikser til du syns eggedosisen er passe luftig (noen få minutter).
+ Server gjerne med ferske bær eller opptinte blåbær for litt kontrast i smak og konsistens.

Det behøver ikke å være mer komplisert!

Lindrende superdrikke

En dag i påsken våknet jeg og følte meg litt skral, og hadde en hals som var så raspete at det var til å bli gal av. For å lindre halsen og hjelpe kroppen med opprenskingen, lagde jeg litt hjemmebrygget medisin basert på en ayurvedisk drikk av sitronsaft og fersk ingefærte. Halsen ble umiddelbart bedre, og med litt påfyll utover dagen, ble det hele langt fra så ille som jeg hadde forestilt meg. Dagen etter var jeg frisk som en fisk! Kanskje var det tilfeldig, men denne drikken lindrer garantert godt, det og da. Denne oppskriften er også gull verdt om man har tett nese eller bihuler.

Oppskrift:

Saften av 1/2 sitron
3 skiver ingefær
2 cm fersk chili (evt. litt cayennepepper, tørket chili, hele pepperkorn eller noe annet sterkt krydder)
1 liten håndfull gojibær
1 klype uraffinert salt
5 dråper stevia
Kokt vann (avkjølt til ca. 90 grader) til å fylle opp koppen
Evt. 1 ts rå honning 
Evt. et fedd hvitløk i skiver for de modige (og hvis smaken ikke er så viktig)

+ Bland sammen, og la trekke i 10-15 minutter.
+ De som ønsker det, kan ha i honning når drikken er noe avkjølt - det bidrar også til å lindre halsen.

, Nesodden

Tror på naturlig, ren og næringstett mat som gjør kroppen glad og velfungerende. Liker enkle oppskrifter og kosemat. Oppskrifter uten pasteurisert melk, soya, sukker, gjær og ubehandlet gluten. Tradisjonskost. Alle bilder er tatt av meg om ikke noe annet er spesifisert, og er beskyttet av copyright.







Dette skriver jeg om:
Arkiv:













Blogger og nettbutikker jeg anbefaler:



bloglovin

hits