mai 2011

Marmorkake med en vri

Denne oppskriften er gluten- og melkefri, uten raffinert sukker og nøtter.

Nå blir det mye kaker her, men noen ganger bare klør jeg i fingrene etter å pusle på kjøkkenet, så da blir det sånn. Denne kaken smaker som om den er full av hvetemel, smør og sukker, men det er den så klart ikke. Den er nemlig full av dette:

Bønner er en god kilde til proteiner for vegetarianere/veganere, og de tuller ikke med blodsukkeret sånn som fint hvetemel gjør. Jeg har lenge hatt lyst til å lage kake med bønner i, og det angrer jeg ikke på at jeg gjorde! Det er helt umulig å smake at denne er sunn. Sunt godis skal nemlig ikke smake "godt til å være sunt", det skal bare smake godt, og ferdig med det.

Her bruker jeg igjen amerikanske cups, men skriver "kopp" i oppskriften fordi det føles det litt mindre rart... Oppskriften kommer originalt fra The Spunky Coconut, men inneholder et par endringer. "Smørkremen" kommer fra Healthy Indulgences.



 Oppskrift:

2 kopper kokte, hvite bønner
6 egg
1/3 kopp valgfri søtning (jeg brukte xylitol, lucuma og litt palmesukker)
+ 2 ss vann om du ikke bruker flytende søtning
1 ts vaniljepulver
Noen dråper stevia m/ valgfri smak (jeg brukte English Toffee)

+ Kjør i en food processor til det blir en jevn blanding.
+ Tilsett:

1/4 kopp smeltet kokosolje
1/2 ts havsalt/himalayasalt
2 ts natron

+ Bland godt, og hell halvparten av røren over i en annen bolle.
+ Tilsett:

1/2 kopp kakao i den ene røren (jeg brukte vanlig bakekakao siden kaken skal stekes)
1/3 kopp siktet kokosmel i den andre røren

+ Bland godt.
+ Hell først sjokoladerøren i en smurt springform med bakepapir i bunnen, og hell så vaniljerøren over. Bruk en gaffel e.l. til å lage mønster i kaken.
+ Stek i forvarmet ovn på 165 °C i ca. 30 minutter - kaken er ferdig når det akkurat ikke sitter igjen noe deig på en fyrstikk, men hold et godt øye med den, for teksturen endrer seg på null komma niks.

Sjokoladekrem:

7 ss smeltet kokosolje
Ca. 1/4 kopp valgfri søtning (jeg brukte xylitol)
6 ss rå kakao
2 ss kokosmelk
1 klype havsalt/himalayasalt
Stevia etter smak (jeg brukte chocolate)

+ Bland alt godt sammen, det lønner seg å bruke en kjøkkenmaskin. Smør over kaken et voila!

Hjemmelaget kroppspleie

Jeg har lyst til å dele mine yndlingsoppskrifter på naturlige og lettlagde kroppspleieprodukter med dere. Here goes!

Kroppsskrubb:
1 del kvernet havsalt (ikke grove biter - au!)
1 del olje, f.eks. oliven- eller mandelolje
Et par dråper eterisk olje

Masser blandingen lett på huden etter at du er ferdig dusjet (såpe osv må være unnagjort), og skyll av med ikke alt for varmt vann. Klapp huden forsiktig tørr med et mykt håndkle. Bør ikke brukes mer enn 2 ganger i uken.

Spirulinamaske (motvirker urenheter og leger sår/arr): 
2 deler yoghurt naturell (evt. kefir e.l.)
1 del aloe vera-gelé
1/2 ts spirulina

Smør blandingen generøst på huden og la virke i ca. 15-20 minutter. Skyll av med lunkent vann, og klapp huden forsiktig tørr.

Tips: du kan knuse spirulinatabletter i en plastpose/morter om du ikke har pulverversjonen.

Hårkur:
Ren jojobaolje eller arganolje!

Gir masse fukt og glans til håret. Ha i håret før du bruker sjampo, og/eller ha i lengdene i håret når det er håndkletørt (som en leave-in balsam). Funker like bra som den dyreste hårkur.

Edit: spirulina, aloe vera, jojobaolje, arganolje og mandelolje fåes kjøpt på iherb.com til en mye billigere penge enn i Norge. Bruk koden IDA308 i utsjekkingen, så får du $5 i rabatt :-)

Kremet sjokoladeis

Dette koste jeg meg med de dagene solen stekte, og jeg kan love at isen er fløyelsmyk og veldig, veldig god! Så god at man skulle tro den var full av fløte og sukker, men det er den altså ikke. Oppskriften er melkefri og sukkerfri, og ikke minst full av næringsstoffer. Is til lunsj, anyone?

Oppskrift (ca. 2-3 porsjoner):
2 små håndfuller bløtlagte cashewnøtter (over natten med 1 ts salt)
10 ss kokosmelk
3 ss sirup (agave, yacon, lønnesirup, rå honning, fibersirup etc)
2 ss extra-virgin kokosolje
4 ss kakao
1 ss lecithin
2 dråper stevia vanilla creme
3 dråper stevia english toffee
7 dråper stevia chocolate
Min. 1 dl valgfri melk

+ Ha alt unntatt stevia og væsken i en foodprocessor/kraftig blender, og kjør til det har blitt en jevn blanding.
+ Spe på med melk til konsistensen er som smeltet is.
+ Smak til med steviadråper - den skal være bittelitt søtere enn du liker, mye av søtsmaken forsvinner nemlig når isen er fryst.
+ Sett i en lufttett boks i fryseren i noen timer - ingen røring nødvendig! Bare sjekk innimellom, den er ferdig når den er fast, men "scoopable". Om den oppbevares lenger må den tines i 1-2 timer før den kan spises, men den er absolutt best "fersk".
+ Smaker veldig godt med ferske jordbær!

, Nesodden

Tror på naturlig, ren og næringstett mat som gjør kroppen glad og velfungerende. Liker enkle oppskrifter og kosemat. Oppskrifter uten pasteurisert melk, soya, sukker, gjær og ubehandlet gluten. Tradisjonskost. Alle bilder er tatt av meg om ikke noe annet er spesifisert, og er beskyttet av copyright.







Dette skriver jeg om:
Arkiv:













Blogger og nettbutikker jeg anbefaler:



bloglovin

hits