november 2011

Salte, ristede gresskarkjerner

Sunn og god snacks! Gresskartiden er kanskje forbi, men heldigvis har vi tilgang på gresskarkjerner fra butikken hele året. Akkurat disse frøene kommer fra ferske gresskar, men jeg er helt sikker på at butikkjøpte kjerner funker like bra. Alt som skal til er litt krydring og risting, og vips har man snacks som smaker som popcorn! Her følger en veldig ca.-oppskrift - man må nesten krydre etter eget ønske.

Du trenger:

Gresskarkjerner
Olivenolje
Havsalt
Meksikansk chilipulver (mindre sterkt enn vanlig chilipulver)

+ Om du bruker ferske gresskarkjerner, må du først rense og tørke dem. Klapp dem tørre med tørkepapir, spre dem utover bakepapir, og la dem tørke i ca. 1-2 timer.
+ Ha kjernene i en bolle, og hell over en liten dæsj olivenolje. Nok til til at alle kjernene får olje på seg, men ikke så mye at de svømmer i olje.
+ Kvern over en god slump havsalt, ha i et lite dryss chilipulver, og bland godt.
+ Fordel frøene jevnt utover et bakepapirkledt stekebrett, og rist dem på 135 grader i 15-20 minutter eller til de er gyldne. Pass på så de ikke blir brent (husk at frøene vil fortsette å ristes en liten stund etter at de er tatt ut av ovnen).

Saftig lavkarbobrød med squash

Denne oppskriften er lavkarbo, glutenfri og melkefri. Oppskriften kommer herfra (men originalen har blitt lånt fra noen andre igjen osv. osv.).Jeg vet ikke med dere, men jeg er i utgangspunktet veldig skeptisk til smak og konsistens på lavkarbobrød. Da jeg prøvde meg på denne oppskriften ble jeg veldig positivt overrasket! Brødet er allikevel kjempesaftig og smaker litt nøttete. Kjemperaskt å lage, dessuten! All ære til den som laget oppskriften. Brødet tåler godt å fryses, men passer ikke i brødristeren. Et tips er derfor å fryse ned brødet i skiver, ta opp etter behov kvelden før det skal spises, og la det tine i kjøleskapet over natten. Det fine er at brødet i tint tilstand smaker like godt, og er like saftig, som da det var ferskt!

Oppskrift:
5 egg
75 g valnøtter
40 g solsikkefrø
40 g linfrø (gjerne knuste)
100 g mandelmel
150 g squash
1/2 dl olje
2 ss fiberhusk
2 ts johannesbrødkjernemel (kjøpes på helsekost)
3 ts bakepulver
3 ts sukrin (evt. annen søtning)
1 ts salt

+ Ha frø og nøtter i en foodprocessor og kjør til det får en melaktig konsistens.
+ Kjør squash i en foodprocessor til den blir grøtete.
+ Ha frø- og nøttemelet, squash, samt resten av ingrediensene i en foodprocessor og kjør til blandingen er mer eller mindre glatt (den blir ikke 100% glatt).
+ Rør gjerne inn rundt 40 gram nøtter eller frø for mer spennende konsistens.
+ La røren stå i 10-15 minutter for å la fiberhusk og JBKM virker - blandigen vil tykne ganske mye.
+ Hell røren over i en bakepapirkledd brødform som rommer 1,5L, glatt ut på toppen, og strø over litt frø hvis du vil (pass på å trykke frøene så vidt ned i røren så ikke de faller av når brødet er stekt).
+ Stek på 180°C i ca. 25 minutter. Skru så ned varmen til 150°C og la steke i ytterligere ca. 40 minutter. Ta så brødet ut av formen, skru temperaturen opp til 180°C igjen, og stek videre på rist i 15-20 minutter. Brødet skal få en relativt dyp brunfarge, og så fort det hadde det la jeg litt bakepapir over brødet for å forhindre at det ble brent på toppen.

, Nesodden

Tror på naturlig, ren og næringstett mat som gjør kroppen glad og velfungerende. Liker enkle oppskrifter og kosemat. Oppskrifter uten pasteurisert melk, soya, sukker, gjær og ubehandlet gluten. Tradisjonskost. Alle bilder er tatt av meg om ikke noe annet er spesifisert, og er beskyttet av copyright.Dette skriver jeg om:
Arkiv:

Blogger og nettbutikker jeg anbefaler:bloglovin

hits