Oppskrifter frokost, lunsj, middag

Avokadorre

Jeg prver spise litt avokado hver dag, og dette er min favorittmte spise det p. Aller best smaker det p ristet brd. Dette plegget passer vel de fleste allergier og dietter, flaks at det smaker s godt!

Oppskrift (nok til 2 knekkebrd):

1/2 stor avokado
Salt
Pepper
Ca. 1/2 ts sitronsaft

Scoop ut avokadoen med en skje, og mos den godt. Bland i sitronsaft, og smak til med salt og pepper. Voila!

Sobanudelsalat med laks og asiatisk dressing

Jeg har p flelsen at denne retten kommer til bli en gjenganger. Digg og sunn middag p en liten halvtime? Ja, takk! Sobanudler smaker godt og mildt, og er laget av bokhvete. Det er et av de beste glutenfrie alternativene til pasta i mine yne, da vanlig, glutenfri pasta stort sett bare bestr av stivelse og inneholder lite nring. Bokhvete har bedre nringsinnhold og ikke minst smaker det godt. Om man ikke tler hvetemel eller gluten, m man passe p sjekke at sobanudlene man kjper inneholder 100% bokhvete, for det finnes en del blandingstyper. Jeg brukte denne typen fra iherb som er laget av sammalt bokhvetemel.



Oppskrift (1 porsjon):

Ca. 60 gram sobanudler
1 laksefilet
1/4-1/2 avokado (avhengig av hvor sulten du er)
1 lhndfull spinatblader
1 ss sesamfr
Litt kokosolje e.l. til steking
1/2 ts glutenfri soyasaus
1/2 ts riseddik
1/2 ts sesamolje (evt. annen olje)
1/4 ts r honning
1 skvett fiskesaus (kan slyfes)
1/4 ts raspet ingefr
1/2 fedd finhakket eller most hvitlk

+ Bland sammen de siste syv ingrediensene i bollen du skal servere i.
+ Rist sesamfrene i en trr stekepanne p hyeste varme til de har blitt gyldne, og hell dem s over i en annen bolle s de ikke fortsetter ristes.
+ Stek laksen p hy varme i litt kokosolje. Den skal bare ligge noen f minutter p hver side, og er perfekt stekt nr den fortsatt er litt rosa (alts ser litt r ut) i midten.
+ Ha nudlene i kokende og saltet vann, og kok i ca. 5 minutter (i motsetning til de 8 minuttene som str p pakken, da blir de for myke - det skal vre litt tyggemotstand i nudlene), eller til de har blitt myke. Ha en bolle med isvann klar, og hell nudlene rett over i en sil som du s har i bollen med isvann i noen sekunder for stoppe kokeprosessen, slik at nudlene ikke blir for myke og dermede moste.
+ Kutt opp avokadoen og dra fra hverandre laksen til passende biter. Bland nudlene godt med dressingen, og ha i resten av ingrediensene.

Salaten kan serves bde varm og kald, og smaker sikkert kjempegodt med en kopp grnn te ved siden av. Bon apptit!


 

Kanel- & vaniljemsli

Denne oppskriften er glutenfri, melkefri, vegansk og uten raffinert sukker. Den kommer opprinnelig fra den fine bloggen Matmedsara, jeg har bare gjort et par sm endringer.






Oppskrift:
200 g glutenfrie havregryn
100 g grovhakkede ntter (f.eks. 2 deler mandler, 1 del hasselntter, 1 del valntter)
100 g fr (f.eks. 2 deler linfr, 2 deler sesamfr, 1 del hampfr)
50 g solsikkekjerner
50 g kokos
1 ss sukrin (kan slyfes, evt. bruk annen stning)
1 klype salt
1-2 ss kanel
1 ts kardemomme
1 ts vaniljepulver
1/4 ts malt ingefr
100 g trket frukt/br (f.eks. rosiner eller gojibr)

+ Bland alle ingrediensene unntatt trket frukt/br sammen.

1 dl appelsinjuice
1-2 ss flytende stning
1 ss kokosolje

+ Ha de vte ingrediensene i en kjele p svak varme, slik at kokosoljen og stningen lser seg opp.
+ Hell over den trre blandingen og bland godt sammen.
+ Fordel alt p et bakepapirkledd stekebrett/langpanne, og stek p 140C i ca. 50 minutter eller til det er gyllent.
+ Rr rundt noen ganger mens mslien ristets, slik at ikke det som er p toppen eller i kantene blir mer stekt enn resten. Ha i trket frukt/br mot slutten av steketiden (dette blir fortere brent enn resten av mslien).
+ La mslien avkjles fr den has i rene, trre og lufttette beholdere.

Himmelske bananpannekaker

Denne oppskriften er glutenfri, melkefri og uten sukker.



Disse pannekakene er S gode! De er tykke, fluffy og saftige, og s er de jo s klart ikke s verst sunne. Min favorittmte servere pannekakene p, er med eplebter, et dryss kanel, og en liten dsj med lnnesirup. Annen frukt og br er ogs kjempegodt. Ingredienslisten er kanskje lang til vre pannekaker, men jeg lover at det er verdt det om du er glad i amerikanske pannekaker!

Oppskrift (ca. 10 sm pannekaker):

1,5-2 dl plantemelk
1 klunk eplecidereddik eller annen syre
2 ss kokosmel
1 dl bokhvetemel
1 ts fiberhusk
1 most banan (kan byttes ut med 1 raspet eple, eller tilsvarende mengde av andre raspet/most frukt, grnt og br)
3 egg
1 ss olje eller smeltet smr
2 ss sukrin eller stevia etter smak
1 ts bakepulver
1/2 ts natron
1/4 ts salt
1 ts krydder, f.eks. kardemomme, kanel, vanilje

+ Bland alt melet og fiberhusken med melk og eddik, dekk til og la st i kjleskapet eller p kjkkenbenken i noen timer - gjerne over natten.
+ Ha most banan, raspet eplet e.l. i rren og bland godt.
+ Bland i resten av ingrediensene - smak til litt og litt med stning og krydder. 
+ La rren hvile i 10-15 minutter. 
+ Stekes i godt med kokosolje eller smr p middels varme. Snu pannekakene nr overflater bobler svakt. Jeg tar innimellom pannen av varmen i et minutt eller to hvis jeg ser antydning til at pannekakene blir for mrke eller om de begynner sette seg litt fast i pannen.



Lasagne p kjernesunt vis

I dag laget jeg en fantastisk god lasagne etter Superlivsstils oppskrift. Det er helt serist noe av det beste jeg har spist til middag, og jeg kommer helt garantert til lage det igjen! Det beste er at lasagnen er uten ost, melk og gluten, og den kan med fordel lages vegansk ved bytte ut kjttet med bnner, linser og/eller sopp. Her kommer min versjon:

Lag 1 og 3 - kjttsaus:
400 g karbonadeig (evt. bytt ut litt med bnner/linser/sopp)
1 lk
3 fedd hvitlk
1 boks tomater
3 ss tomatpur

Stek karbonadedeigen sammen med hakket lk og hakket/presset hvitlk. Ha i resten av ingrediensene, og la det smputre s lenge du gidder - minst fem minutter. Smak til med det du vil av krydder. Jeg brukte salt, pepper og oregano som i originaloppskriften.


Lag 2:
1 squash skret i skiver.

 


 

 

Lag 4:
6-7 store aromasopp.

 

Skjr i skiver og stek dem i trr panne p middels til hy varme til de har sluppet vannet.


Lag 5 - "ost":
5-7 hndfuller cashewntter
Saften av en halv sitron
Litt vann
Litt himalayasalt
Litt pepper

Kjr nttene i en foodprocessor sammen med litt vann og sitronsaft. Konsistensen skal vre glatt og relativt tykk, ha oppi mer vske/ntter etter behov. Smak til med salt og pepper.


Legg de ulike lagene opp hverandre i en ildfast form. Det gr s klart fint endre litt p hvor mange lag man har av hver enkelt, alt ettersom hvor stor form man har. Stek p 200C i ca. 30 minutter. Server med salat og evt. brd eller rundstykker.


(Alle foto: privat)

Takk til superlivsstil for en knalloppskrift!

 

, Nesodden

Tror p naturlig, ren og nringstett mat som gjr kroppen glad og velfungerende. Liker enkle oppskrifter og kosemat. Oppskrifter uten pasteurisert melk, soya, sukker, gjr og ubehandlet gluten. Tradisjonskost. Alle bilder er tatt av meg om ikke noe annet er spesifisert, og er beskyttet av copyright.







Dette skriver jeg om:
Arkiv:













Blogger og nettbutikker jeg anbefaler:



bloglovin
hits