Oppskrifter frokost, lunsj, middag

Avokadorøre

Jeg prøver å spise litt avokado hver dag, og dette er min favorittmåte å spise det på. Aller best smaker det på ristet brød. Dette pålegget passer vel de fleste allergier og dietter, flaks at det smaker så godt!

Oppskrift (nok til 2 knekkebrød):

1/2 stor avokado
Salt
Pepper
Ca. 1/2 ts sitronsaft

Scoop ut avokadoen med en skje, og mos den godt. Bland i sitronsaft, og smak til med salt og pepper. Voila!

Sobanudelsalat med laks og asiatisk dressing

Jeg har på følelsen at denne retten kommer til å bli en gjenganger. Digg og sunn middag på en liten halvtime? Ja, takk! Sobanudler smaker godt og mildt, og er laget av bokhvete. Det er et av de beste glutenfrie alternativene til pasta i mine øyne, da vanlig, glutenfri pasta stort sett bare består av stivelse og inneholder lite næring. Bokhvete har bedre næringsinnhold og ikke minst smaker det godt. Om man ikke tåler hvetemel eller gluten, må man passe på å sjekke at sobanudlene man kjøper inneholder 100% bokhvete, for det finnes en del blandingstyper. Jeg brukte denne typen fra iherb som er laget av sammalt bokhvetemel.



Oppskrift (1 porsjon):

Ca. 60 gram sobanudler
1 laksefilet
1/4-1/2 avokado (avhengig av hvor sulten du er)
1 lhåndfull spinatblader
1 ss sesamfrø
Litt kokosolje e.l. til steking
1/2 ts glutenfri soyasaus
1/2 ts riseddik
1/2 ts sesamolje (evt. annen olje)
1/4 ts rå honning
1 skvett fiskesaus (kan sløyfes)
1/4 ts raspet ingefær
1/2 fedd finhakket eller most hvitløk

+ Bland sammen de siste syv ingrediensene i bollen du skal servere i.
+ Rist sesamfrøene i en tørr stekepanne på høyeste varme til de har blitt gyldne, og hell dem så over i en annen bolle så de ikke fortsetter å ristes.
+ Stek laksen på høy varme i litt kokosolje. Den skal bare ligge noen få minutter på hver side, og er perfekt stekt når den fortsatt er litt rosa (altså ser litt rå ut) i midten.
+ Ha nudlene i kokende og saltet vann, og kok i ca. 5 minutter (i motsetning til de 8 minuttene som står på pakken, da blir de for myke - det skal være litt tyggemotstand i nudlene), eller til de har blitt myke. Ha en bolle med isvann klar, og hell nudlene rett over i en sil som du så har i bollen med isvann i noen sekunder for å stoppe kokeprosessen, slik at nudlene ikke blir for myke og dermede moste.
+ Kutt opp avokadoen og dra fra hverandre laksen til passende biter. Bland nudlene godt med dressingen, og ha i resten av ingrediensene.

Salaten kan serves både varm og kald, og smaker sikkert kjempegodt med en kopp grønn te ved siden av. Bon appétit!


 

Kanel- & vaniljemüsli

Denne oppskriften er glutenfri, melkefri, vegansk og uten raffinert sukker. Den kommer opprinnelig fra den fine bloggen Matmedsara, jeg har bare gjort et par små endringer.






Oppskrift:
200 g glutenfrie havregryn
100 g grovhakkede nøtter (f.eks. 2 deler mandler, 1 del hasselnøtter, 1 del valnøtter)
100 g frø (f.eks. 2 deler linfrø, 2 deler sesamfrø, 1 del hampfrø)
50 g solsikkekjerner
50 g kokos
1 ss sukrin (kan sløyfes, evt. bruk annen søtning)
1 klype salt
1-2 ss kanel
1 ts kardemomme
1 ts vaniljepulver
1/4 ts malt ingefær
100 g tørket frukt/bær (f.eks. rosiner eller gojibær)

+ Bland alle ingrediensene unntatt tørket frukt/bær sammen.

1 dl appelsinjuice
1-2 ss flytende søtning
1 ss kokosolje

+ Ha de våte ingrediensene i en kjele på svak varme, slik at kokosoljen og søtningen løser seg opp.
+ Hell over den tørre blandingen og bland godt sammen.
+ Fordel alt på et bakepapirkledd stekebrett/langpanne, og stek på 140°C i ca. 50 minutter eller til det er gyllent.
+ Rør rundt noen ganger mens müslien ristets, slik at ikke det som er på toppen eller i kantene blir mer stekt enn resten. Ha i tørket frukt/bær mot slutten av steketiden (dette blir fortere brent enn resten av müslien).
+ La müslien avkjøles før den has i rene, tørre og lufttette beholdere.

Himmelske bananpannekaker

Denne oppskriften er glutenfri, melkefri og uten sukker.



Disse pannekakene er SÅ gode! De er tykke, fluffy og saftige, og så er de jo så klart ikke så verst sunne. Min favorittmåte å servere pannekakene på, er med eplebåter, et dryss kanel, og en liten dæsj med lønnesirup. Annen frukt og bær er også kjempegodt. Ingredienslisten er kanskje lang til å være pannekaker, men jeg lover at det er verdt det om du er glad i amerikanske pannekaker!

Oppskrift (ca. 10 små pannekaker):

1,5-2 dl plantemelk
1 klunk eplecidereddik eller annen syre
2 ss kokosmel
1 dl bokhvetemel
1 ts fiberhusk
1 most banan (kan byttes ut med 1 raspet eple, eller tilsvarende mengde av andre raspet/most frukt, grønt og bær)
3 egg
1 ss olje eller smeltet smør
2 ss sukrin eller stevia etter smak
1 ts bakepulver
1/2 ts natron
1/4 ts salt
1 ts krydder, f.eks. kardemomme, kanel, vanilje

+ Bland alt melet og fiberhusken med melk og eddik, dekk til og la stå i kjøleskapet eller på kjøkkenbenken i noen timer - gjerne over natten.
+ Ha most banan, raspet eplet e.l. i røren og bland godt.
+ Bland i resten av ingrediensene - smak til litt og litt med søtning og krydder. 
+ La røren hvile i 10-15 minutter. 
+ Stekes i godt med kokosolje eller smør på middels varme. Snu pannekakene når overflater bobler svakt. Jeg tar innimellom pannen av varmen i et minutt eller to hvis jeg ser antydning til at pannekakene blir for mørke eller om de begynner å sette seg litt fast i pannen.



Lasagne på kjernesunt vis

I dag laget jeg en fantastisk god lasagne etter Superlivsstils oppskrift. Det er helt seriøst noe av det beste jeg har spist til middag, og jeg kommer helt garantert til å lage det igjen! Det beste er at lasagnen er uten ost, melk og gluten, og den kan med fordel lages vegansk ved å bytte ut kjøttet med bønner, linser og/eller sopp. Her kommer min versjon:

Lag 1 og 3 - kjøttsaus:
400 g karbonadeig (evt. bytt ut litt med bønner/linser/sopp)
1 løk
3 fedd hvitløk
1 boks tomater
3 ss tomatpuré

Stek karbonadedeigen sammen med hakket løk og hakket/presset hvitløk. Ha i resten av ingrediensene, og la det småputre så lenge du gidder - minst fem minutter. Smak til med det du vil av krydder. Jeg brukte salt, pepper og oregano som i originaloppskriften.


Lag 2:
1 squash skåret i skiver.

 


 

 

Lag 4:
6-7 store aromasopp.

 

Skjær i skiver og stek dem i tørr panne på middels til høy varme til de har sluppet vannet.


Lag 5 - "ost":
5-7 håndfuller cashewnøtter
Saften av en halv sitron
Litt vann
Litt himalayasalt
Litt pepper

Kjør nøttene i en foodprocessor sammen med litt vann og sitronsaft. Konsistensen skal være glatt og relativt tykk, ha oppi mer væske/nøtter etter behov. Smak til med salt og pepper.


Legg de ulike lagene oppå hverandre i en ildfast form. Det går så klart fint å endre litt på hvor mange lag man har av hver enkelt, alt ettersom hvor stor form man har. Stek på 200°C i ca. 30 minutter. Server med salat og evt. brød eller rundstykker.


(Alle foto: privat)

Takk til superlivsstil for en knalloppskrift!

 

, Nesodden

Tror på naturlig, ren og næringstett mat som gjør kroppen glad og velfungerende. Liker enkle oppskrifter og kosemat. Oppskrifter uten pasteurisert melk, soya, sukker, gjær og ubehandlet gluten. Tradisjonskost. Alle bilder er tatt av meg om ikke noe annet er spesifisert, og er beskyttet av copyright.







Dette skriver jeg om:
Arkiv:













Blogger og nettbutikker jeg anbefaler:



bloglovin
hits