Smoothies, juice & drikke

Masala chai latte med rooibos

Jeg har aldri vært noe særlig glad i kaffe. Den dagen kaffen faktisk smaker som den lukter, ja, da er jeg den første til å stille meg i kø for å kjøpe en kopp. Chai latte, derimot... Så mye deilig krydder! Jeg hadde aldri trodd at det skulle være så enkelt å lage sin egen, ferske chai-te (eller masala chai, som det egentlig heter når man blander te med krydder). Ferdigkjøpt chai-te kan ikke måle seg med denne!



Masala chai-konsentrat (ca. 7 dl):
1 liter vann
Ca. 3 ts rooibos-te
1 vaniljestang
2 kanelstenger
3 cm fersk i ingefær, skrelt og skåret i skiver eller raspet
8 hele kardemommekapsler
1/2 stjerneanis
10 hele pepperkorn
8 nellikspiker

+ Ha alle ingrediensene i en kjele, og kok det sakte opp.
+ Skru ned til lav varme, og la blandingen småputre i ca. en halvtime.
+ Sil ut krydderet, og hell teen på en ren flaske. La den avkjøles helt før den settes i kjøleskap.

Chai latte:
Kokosmelk
Honning/lønnesirup/stevia

+ For å lage ferdig chai latte blander du ca. 2 deler te til 3 deler kokosmelk (f.eks. 1 dl te og 1,5 dl kokosmelk) i en kjele.
+ Varm opp på svak varme til du syns den er passe varm, og smak til med søtning. Både honning, lønnesirup og stevia er godt i.
+ Dryss litt kanel på toppen rett før servering, og rør gjerne inn en spiseskje gelatin eller to, om du er like ivrig på det som meg.
+ Nyt!

Lindrende superdrikke

En dag i påsken våknet jeg og følte meg litt skral, og hadde en hals som var så raspete at det var til å bli gal av. For å lindre halsen og hjelpe kroppen med opprenskingen, lagde jeg litt hjemmebrygget medisin basert på en ayurvedisk drikk av sitronsaft og fersk ingefærte. Halsen ble umiddelbart bedre, og med litt påfyll utover dagen, ble det hele langt fra så ille som jeg hadde forestilt meg. Dagen etter var jeg frisk som en fisk! Kanskje var det tilfeldig, men denne drikken lindrer garantert godt, det og da. Denne oppskriften er også gull verdt om man har tett nese eller bihuler.

Oppskrift:

Saften av 1/2 sitron
3 skiver ingefær
2 cm fersk chili (evt. litt cayennepepper, tørket chili, hele pepperkorn eller noe annet sterkt krydder)
1 liten håndfull gojibær
1 klype uraffinert salt
5 dråper stevia
Kokt vann (avkjølt til ca. 90 grader) til å fylle opp koppen
Evt. 1 ts rå honning 
Evt. et fedd hvitløk i skiver for de modige (og hvis smaken ikke er så viktig)

+ Bland sammen, og la trekke i 10-15 minutter.
+ De som ønsker det, kan ha i honning når drikken er noe avkjølt - det bidrar også til å lindre halsen.

Påskekakao

Fyldig kakao, vanilje, seigt marshmallowsskum og ristet kokos - what's not to like?



Oppskrift (1-2 kopper):

1 dl vann
2 dl kokosmelk
1 ss kakao
1/8 ts vaniljepulver
1 klype salt
Steviadråper eller -pulver etter smak
En håndfull lønnesirupmarshmallows
Evt. 1-2 ss gelatin eller kollagenpeptider (for kakao som er snillere mot magen, kan sløyfes) 

+ Bland alle ingrediensene unntatt stevia og marshmallows på middels varme i en kjele. Rør innimellom og pass på at gelatinen er ordentlig oppløst.
+ Ta kjelen av varmen når du syns kakaoen er passe varm, og smak til med stevia.
+ Serveres med marshmallows og drikkes opp mens den fortsatt er varm (ellers stivner marshmallows-skummet på toppen).

God påske fra meg!

Kokos-chai-shake

Min nye favorittsmoothie! Skikkelig mettende og god. Passe søt, herlig krydret, og kokos slår jo aldri feil. Supergodt sammen med et dryss müsli på toppen.

Oppskrift:
1,5-2 dl kokosmelk
0,5-1 dl vann
1 liten frossen banan i skiver
1/2 ts kanel
1/2 ts kardemomme
1/4 ts malt ingefær
1/4 ts malt nellik
1/2 ts ekte vaniljepulver
2 dråper stevia vanilla creme (eller annen søtning etter smak)

+ Blend banan og kokosmelk, smak til med krydder og søtning, server og nyt :-)

Grønn iste uten sukker på 1-2-3

Mine grønne tefavoritteer er grønn te med ananas, ingefær og ginseng fra Black Cat Kaffe og Tehus og St. Dalfour Organic Golden Mango Green Tea fra iherb - begge deler er "grønn te for dem som ikke liker grønn te", og de gjør seg ypperlig som iste.

Til 1 liter trenger du:
3-4 poser god, grønn te
Ca. 1L vann
Steviapulver eller dråper

+ Trekk teen etter anvisningen på pakken - jeg trekker min i maks ett minutt. For at teen ikke skal bli besk, er et godt tips å la vannet avkjøles litt før du trekker teen.
+ Bland inn stevia etter smak - et par, små dryss er som regel mer enn nok.
+ La teen avkjøles på kjøkkenbenken, hell på en flaske, og oppbevar i kjøleskapet.
+ Masse isbiter er et must.

, Nesodden

Tror på naturlig, ren og næringstett mat som gjør kroppen glad og velfungerende. Liker enkle oppskrifter og kosemat. Oppskrifter uten pasteurisert melk, soya, sukker, gjær og ubehandlet gluten. Tradisjonskost. Alle bilder er tatt av meg om ikke noe annet er spesifisert, og er beskyttet av copyright.







Dette skriver jeg om:
Arkiv:













Blogger og nettbutikker jeg anbefaler:



bloglovin
hits